Razstava O splavu Laie Abril za uvod v 23. Mesto žensk

Avtor: STA

Letošnjo 23. izdajo mednarodnega festivala sodobnih umetnosti Mesto žensk bo danes ob 18. uri uvedlo odprtje razstave O splavu španske umetnice Laie Abril v Galeriji Kresija. Na festivalu bo letos v ospredju prevpraševanje pojmov nacija, natura in norma, spomnili pa se bodo tudi 100. obletnice oktobrske revolucije. Veliki finale bo 14. oktobra.


Laia Abril v otvoritveni festivalski razstavi O splavu dokumentira, kakšno škodo ženskam povzroča manko legalnega in varnega dostopa do splava. "Ko spleta svojo mrežo vprašanj okoli etike in morale, ustvarja tudi niz vizualnih in tekstovnih manifestacij družbenih sprožilcev, stigem in tabujev okoli splava, ki so bili do sedaj nevidni," piše v programski knjižici.

V sklopu festivala si bo mogoče v Galeriji Alkatraz ogledati še filmsko instalacijo švedske vizualne umetnice Anne Linder Kurbazaspermo, v Galeriji Škuc pa razstavo Liminalni agenti Špele Petrič in Mihe Turšiča. Umetnika bosta vodila tudi participativni semiotični laboratorij.

Festival je v sredo napovedal nastop Sorrel Hays v Cankarjevem domu. Poleg omenjenega koncerta bo Mesto žensk v sodelovanju z Zavodom Sploh ponudilo še posebno improvizacijsko izkustvo v družbi violinistke Ane Kravanja ter avstrijske klarinetistke Susanne Gartmayer, v klubu Gromka pa bo na sporedu poseben improvizatorski večer šestih glasbenic, na čelu s priznano nemško vokalistko, skladateljico in performerko Ute Wassermann.

Za mlajše občinstvo bodo v Kinodvoru predvajali filma Poletje 1993 v režiji Carle Simon ter Malo pristanišče režiserke Ivete Grofove. V goste festivala s plesno predstavo Lov na upanje prihaja irska umetnica Oone Doherty, v Stari Mestni elektrarni pa bodo predstavili dela v nastajanju v sklopu projekta Uprizarjati spol, pri katerem poleg tujih ustvarjalk sodelujeta Nataša Živković in Tea Hvala.

Poleg delavnic in drugih dogodkov se na festivalu obetata še regionalna konferenca na temo Arhiv kot proces oziroma, kako arhivirati sodobne scenske umetnosti in jih ohranjati, ter pod naslovom Mesto mrež srečanje lokalnih, regionalnih in mednarodnih feminističnih in LGBTIQ mrež, ki delujejo na področju kulture.

Na programu Mesta žensk so tri premiere slovenskih ustvarjalk. To so zvočna igra o materinstvu Idealna Saške Rakef, Barbare Krajnc Avdić in Pie Brezavšček, performans v trajanju mlade umetnice Nike Ham z naslovom Skvot ter lokacijski večmedijski performans Irene Pivka in Braneta Zormana Hodi.ti.

Za zaključek festivala pa bo 14. oktobra na sporedu prva ponovitev burlesknega performansa avtorice in izvajalke Urške Vohar Tatovi podob predstavljajo: Matilda Buns in njene žemljice. Organizatorke nato napovedujejo noro zaključno zabavo v metelkovskem klubu Gromka.

Vse festivalske dogodke, z izjemo delavnic, si je mogoče z nakupom posebne vstopnice Festivalke ogledati za 23 evrov.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/razstava-o-splavu-laie-abril-za-uvod-v-23-mesto-zensk