Ljubljansko lutkovno gledališče nagrajeno v Zagrebu in Omsku

Avtor: STA

Lutkovno gledališče Ljubljana je z gostovanj na mednarodnih festivalih prineslo novi nagradi. Predstava Nekje drugje v režiji Tina Grabnarja je bila nagrajena na 50. mednarodnem lutkovnem festivalu PIF v Zagrebu, predstava Turlututu režiserja Matije Solceta pa na lutkovnem festivalu v ruskem Omsku.


Foto: Jaka Varmuž

Nekje drugje avtorjev Zale Dobovšek, Nine Šorak, Tina Grabnarja in Asje Kahrimanović Babnik je na nedavno končanem 50. mednarodnem lutkovnem festivalu PIF v Zagrebu dobila posebno nagrado strokovne žirije za uspešno kombinacijo lutkarskega načina razmišljanja in uporabe sodobne tehnologije pri realizaciji teme predstave.

Predstavo, ki jo je gledališče v Grabnarjevi režiji premierno uprizorilo maja letos, na povsem nov tehnološki način prepleta klasično lutkovno animacijo s prostorsko video projekcijo in stop motion kredno animacijo. Posebnost predstave je tudi tematiziranje vojne in pregnanstva skozi oči deklice Mine. Govori namreč o deklici, ki se znajde v osrčju vojne.

Skozi njene oči gledalci spremljajo spreminjajoče se mesto, polno grozot, nasilja, strahu, a tudi upanja. Ko mesto preletavajo grozeča letala, ulice so izpraznjene, hrane na policah v trgovini ni več, šola je zaprta, vsake toliko pa se blizu zaslišijo streli, si deklica želi oditi nekam drugam, daleč stran od vojnih grozot, v deželo, kjer bi ji lahko bilo lepše.

Lutkovna miniaturka Turlututu režiserja Matije Solceta pa je na lutkovnem festivalu v Omsku v Rusiji prejela posebno nagrado za izvirno vključevanje otrok v svet gledališča. Nastala je leta 2013 v koprodukciji s Centre de Creations pour l'Enfance Tinqueux v Franciji na podlagi slikanice priznanega francoskega ilustratorja in avtorja Herveja Tulleja, so sporočili iz gledališča.

Turlututu je živahen, dinamičen, navihan in prisrčen lik, ki iz slikanice prestopi na oder in se takoj izgubi. Na poti iskanja se gledalci znajdejo v domišljijskem svetu, kjer se začnejo dogajati čudežne gledališke stvari. Otroci postanejo aktivni akterji predstave, v kateri z režijskimi, interpretacijskimi in tehničnimi domislicami zaživi lutkovnost v vsej svoji razsežnosti.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/ljubljansko-lutkovno-gledalisce-nagrajeno-v-zagrebu-in-omsku