Aleš Novak imenovan za umetniškega direktorja Borštnikovega srečanja

Avtor: STA

Minister za kulturo Tone Peršak je za pomočnika direktorja SNG Maribor za področje Borštnikovega srečanja imenoval Aleša Novaka, aktualnega direktorja Javne agencije za knjigo Republike Slovenije (Jak). Novak bo funkcijo opravljal pet let, in sicer od 1. januarja 2018 do najkasneje do 31. decembra 2022, so sporočili z ministrstva.


Tiskovna konferenca 52. Festivala Borštnikovo srečanje / Foto: Boštjan Lah

Novak je po izobrazbi univerzitetni diplomirani gledališki in radijski režiser. Leta 2009 je bil vodja Urada za kulturo in mladino Mestne občine Maribor, leta 2010 je opravljal naloge vršilca dolžnosti programskega direktorja Evropske prestolnice kulture v zavodu Maribor 2012, od marca 2013 pa je direktor Jaka.

Delovne izkušnje na področju gledališča je pridobival že v času študija, ko je pričel režirati gledališke predstave v slovenskih poklicnih gledališčih ter v zamejstvu. Med letoma 1997 in 2002 je kot samostojni ustvarjalec na področju kulture režiral gledališke predstave, umetniško vodil gledališke festivale (Festival monodrame Ptuj, Kurentovanje, Poletje v starem mestu), režiral radijske oddaje, pretežno s področja gledališča in literature, sodeloval v strokovnih komisijah na področju gledališča in dramske literature in delal kot strokovni sodelavec in selektor Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti.

V času vodenja Urada za kulturo Mestne občine Maribor se je podrobno seznanil s poslovanjem SNG Maribor. Od leta 2011 je tudi predsednik strokovne skupine Festivala Borštnikovo srečanje, bil pa je tudi pripravljavec pravnih aktov, s katerimi sta sofinancerja, Mestna občina Maribor ter ministrstvo za kulturo, dokončno uredila pravni status in sofinanciranje festivala. Leta 2010 je prejel posebno Listino za zasluge pri ureditvi statusa Festival Borštnikovo srečanje, ki mu jo je podelil predsednik sveta SNG Maribor.

Letošnje Borštnikovo srečanje bo potekalo med 20. in 29. oktobrom. Z namenom nemotene izvedbe letošnjega festivala je sicer Peršak za v. d. umetniške direktorice Borštnikovega srečanja sredi junija imenoval Ksenijo Repina, ki že več kot desetletje v različnih vlogah sodeluje pri organizaciji Festivala Borštnikovo srečanje. Funkcijo bo glede na odločitev ministrstva opravljala do konca leta.

Prejšnja direktorica Alja Predan je bila na podlagi sporazuma z delodajalcem razrešena, prvi javni razpis pa ni bil uspešen. Alja Predan je odstopila z mesta umetniške direktorice Borštnikovega srečanja zaradi, kot je dejala v izjavi za medije konec februarja, spremenjenih razmer, v katerih deluje festival v zadnjem letu dni. V SNG Maribor so takrat povedali, da so z njo vedno dobro sodelovali.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/ales-novak-imenovan-za-umetniskega-direktorja-borstnikovega-srecanja