V CD premiera Kusove zvočne predstave za otroke Džumbus

Avtor: STA

V Dvorani Duše Počkaj Cankarjevega doma (CD) bo danes ob 18. uri premiera zvočne predstave za otroke Džumbus v režiji in po glasbi Petra Kusa. Kus skupaj z dramaturginjo Nano Milčinski podpisuje tudi besedilo predstave o dečku, ki ne govori, temveč se sporazumeva le z zvoki in glasbo. Predstava je primerna za otroke med petim in desetim letom.


Foto: Omar Ismail

Predstava Džumbus prinaša zgodbo o nenavadnem dečku. Če ima vsaka stvar svoj zvok, potem lahko z igranjem deček opisuje svet in sebe ter se tako sporazumeva. Toda ko deček odkrije svojo novo govorico ter jo predstavi staršem, zdravnikoma, učiteljici in sovrstniku, naleti na odpor.

"Vsi njegovo ustvarjalnost, domišljijo in izvirnost razumejo kot motnjo, ki jo je treba odpraviti. V svetu, ki mu vladajo pravila in družbene konvencije, za ropotajočega otroka ni prostora. Naučiti se mora jezika in prilagoditi večini. Deček odrašča, se sooča s svojo drugačnostjo in išče način, kako bi v svetu omejitev in prepovedi ohranil svojo individualnost," piše na Kusovi uradni spletni strani.

V predstavi nastopajo Urška Cvetko, Krištof Hrastnik in Michael Pöllmann. Igralci in glasbeniki zgodbo o ropotajočem dečku uprizarjajo s pomočjo zvočnega ustvarjanja, igranja ter animacije množice različnih izvirnih glasbil in zvočil, izdelanih iz vsakdanjih predmetov. S tem razvijajo žanr glasbenega gledališča, v katerem je zvok enakovreden drugim elementom predstave.

Pod koreografijo se podpisuje Andreja Podrzavnik Rauch, pod likovno podobo pa Dan Adlešič. Za oblikovanje luči je poskrbel Borut Bučinel, za grafično oblikovanje Nejc Prah, kostume pa je zasnovala Katarina Müller.

Predstava Džumbus je nastala v produkciji Zavoda Federacija Ljubljana, CD in dunajskega Werk 89, s partnerstvom Dschungel Wien. Projekt so podprli na dunajski in ljubljanski občini, slovensko ministrstvo za kulturo ter slovenski kulturno-informacijski center Skica. Avstrijska premiera bo 6. oktobra.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-cd-premiera-kusove-zvocne-predstave-za-otroke-dzumbus