Sara Horžen bere sodobno slovensko dramo

Avtor: Sara Horžen

Sara Horžen je neodvisna igralka, dramatičarka, avtorica radijskih iger in producentka, ki končuje podiplomski študij govora na AGRFT. Štafeto branja sodobne slovenske dramatike je sprejela iz rok Ane Duša. S pomočjo SiGledalovega iskalnika je prebrskala bazo sodobnih slovenskih dramskih besedil in se odločila, da obiskovalcem portala v branje priporoči teksta Zimske radosti Pie Vatovec in Kaj sanjajo svinje Žanine Mirčevske.


Sara Horžen / Foto: Osebni arhiv

Hvala, draga Ana Duša, za predano štafeto Izvolimo dramo. Ker se v zadnjem letu zelo goreče ukvarjam z dramskim pisanjem, sem ob oblici prebranih besedil takoj vedela, koga in kaj bom priporočila. Navdušila me je študijska atmosfera, ki sem jo več mesecev doživljala s kolegicami pri predmetih dramskega pisanja Žanine Mirčevske na podiplomskem študiju na AGRFT. Ob vseh napisanih besedilih, vajah, pogovorih in analizah, ki smo jih imele, sem imela priložnost spoznati osebni stil pisanja vsake izmed njih. Ana Duša me navdušuje s svojim tankočutnim liričnim orisovanjem in besednim ritmom. Prepričana sem, da bomo v SiGledalovi zbirki kmalu lahko brali kakšno njeno besedilo. Katja Gorečan, katere tekst je v branje priporočila že moja predhodnica, me je v svojem besedilu Požigalka (ki bo upam kmalu na voljo za branje tudi tukaj) prepričala z dobro karakterizacijo likov in domišljijo, ki kroji hudomušno magično komedijo. Pri Varji Hrvatin cenim, kako prefinjeno zna skozi melanholijo, simboliko in duhovitost prikazati tegobe družbe in njenih posameznikov (ne vem, zakaj še ni njenih besedil na sigledal.org). Pia Vatovec s svojim minimalizmom v dialogih ustvarja realistična besedila in likom vdihuje verodostojnost in živost. Prepričana sem v izjemen talent vsake izmed njih, želim, da pišejo naprej in popestrijo polje slovenske dramatike.

Ob tej priložnosti tako v branje priporočam besedilo Pie Vatovec Zimske radosti (zaradi zgoraj navedenih razlogov) ter besedilo Žanine Mirčevske Kaj sanjajo svinje, ki s presenetljivimi preskoki v prizorih med iluzornimi in realističnimi situacijami, težnjami posameznikov in družbe povzema kritiko sodobnega kapitalistizma.

Štafeto predajam ustvarjalcema izven ustaljenih teatrskih krogov, ki vsak na svoj način bogatita ta svet. Matjaž Zorec je pesnik, pisatelj, dramatik in kritik. Je tudi avtor številnih radijskih iger na Radiu Študent. Vedno znova me prepriča s svojim bizarnim umom in odmikom od družbenega elitizma. Kristian Koželj je igralec, pesnik, mentor mladim celjskim gledališkim ustvarjalcem in knjižničar. Vse to počne rahločutno, poglobljeno in predstavljam si, da prav s tem občutkom v celjski knjižnici v branje priporoča tudi dramska besedila.

Povezave:


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/sara-horzen-bere-sodobno-slovensko-dramo