Večerova nagrada igralki Minci Lorenci

Avtor: SLG Celje

Večerovo nagrado za igralske dosežke v sezoni 2016/17 za vloge Maude Gutman v uprizoritvi Meglica, Pestrne v uprizoritvi Romeo in Julija in Interniranca v uprizoritvi Nebeški odred prejme Minca Lorenci.


Minca Lorenci / Foto: Uroš Hočevar, Arhiv SLG Celje

Iz utemeljitve

Minca Lorenci v predstavi Stephena Sachsa Meglica svojo vlogo brezposelne natakarice Maude Gutman od začetka do konca igra z neverjetno energijo; njena začetna ironično prostodušna drža do umetnosti in umetniških korifej se ne zlije s svetom brezbrižnosti in banalnosti, temveč razodene bistvo človeškega napuha in pohlepa. Iz igralke ob dovršeni in premišljeni nonšalantnosti privre na dan še pristen humor; predvsem pa igralka na prefinjen način razkriva svoje izkušnje in intimne svetove, ki jih ne razlaga zgolj z besedami, ampak tudi z obrazno mimiko in telesnim gibom. Čez kopreno svoje prostodušnosti in preprostosti igralka napne še opno premišljene komično psihološke prepričljivosti. In prav to daje predstavi Meglica poseben ton: igra Mince Lorenci ni ne banalna ne dolgočasna, ampak – kot trdi ena od časopisnih kritik – polnokrvna in zmagovalna.

Tudi v vlogah Pestrne v Shakespearovi igri Romeo in Julija ter Interniranca v predstavi Đorđeta Lebovića in Aleksandra Obrenovića Nebeški odred Minca Lorenci nadaljuje s svojo izostreno in magično igralsko prezenco. Pestrno igra z dokaj hladno strogim pridihom, a se njena prvotna ležernost kmalu spremeni v prijazno in tankočutno osebo. Povsem drugačna je v vlogi Interniranca. Le malokdo opazi njeno popolno predanost epizodni vlogi. Minca Lorenci s hojo po tekočem traku v slogu neme pričevalke ne prikaže zgolj žrtve pobojev v celjskem Starem piskru, Srebrenici in Siriji, ampak z vso igralsko vehemenco poudarja nesmiselnost vojn in nesrečnih pobojev. Vlogo zgodovinske pričevalke nadgradi še s stvarno in nesentimentalno igro. V prvih dveh pričevanjih (Stari pisker in Srebrenica) je ozvočena, saj gre za minule grozljive dogodke, v zadnjem nastopu se pred občinstvom razzvoči in prebere pismo, ki ga umrli mami piše sirijska sirota, ki prebiva v azilnem domu v Ljubljani. Odličen režijski detajl je Minca Lorenci obogatila s pretresljivo in nepatetično interpretacijo. In tudi ta monolog je razlog za poenotenje v odločitvi žirije, da si igralka zasluži letošnjo Večerovo nagrado.

Večerovo nagrado je podelila žirija v sestavi Ivanka Mežan in Alja Predan (članici) ter Zdenko Kodrič (predsednik).


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/vecerova-nagrada-igralki-minci-lorenci