Na oder ljubljanske Drame se vračajo Cankarjevi Hlapci

Avtor: STA

Na velikem odru ljubljanske Drame bo nocoj premiera nove uprizoritve skorajda ponarodelih Hlapcev Ivana Cankarja. Režijo so zaupali Janezu Pipanu, ki se je spopadel z velikim izzivom, saj tekst po obsegu zahteva skoraj celotno igralsko zasedbo Drame. Spraševal pa se je tudi, kako danes brati Cankarjevo dramo, ne da bi jo dobesedno aktualizirali.


Foto: Peter Uhan/SNG Drama Ljubljana

V ospredju Hlapcev je usoda učitelja Jermana, intelektualca, ki se mora umakniti političnemu pragmatizmu, koristoljubnemu sprenevedanju, zlorabam in manipulacijam. Vse do danes drama, tudi zaradi pomenljivega naslova, velja za paradigmatično besedilo, s katerim se označuje politične razmere in odnos do oblasti, so zapisali v Drami.

Pipan je na torkovi predstavitvi predstave poudaril, da pri novi postavitvi Hlapcev pravzaprav niso ničesar aktualizirali, ker je vse, kar je v njej zapisano, še vedno aktualno: "Izhodiščna ideja je bila preveriti, kaj ta tekst še zmore. Ali je res, da je za vedno položen na police oziroma ga prebirajo zgolj še dijaki in študentje, ali pa je njegovo uprizoritveno gledališko moč mogoče znova v celoti artikulirati. Na koncu se je potrdila predpostavka, da so Hlapci izjemno živo besedilo, ki pa nikakor ni enostavno."

Cankarjeve Hlapce je vladajoča zavest od začetka odklanjala. Literat, čigar stoletnico smrti bomo slavili prihodnje leto, je dramo pisal leta 1909. Izšla je leto kasneje in v hipu povzročila škandal in ogorčene odmeve, cenzura pa je prepovedala njeno uprizoritev. Pipan je dodal, da je Cankar v drami zapisal "najostrejše stavke, ki so bili kdaj zapisani o Slovencih", in prav soočenje teh stavkov s splošno zavestjo je njeno bistvo.

Ravnatelj Drame Igor Samobor je presodil, da je Pipan ustvaril neke vrste priredbo Hlapcev, ki predstavlja kompleksno raziskavo Cankarjevega dela, je nabita s pomeni in odpira številne nove razmisleke. Na njegovo vprašanje, kdo je danes Jerman, pa je režiser odgovoril, da gre za intelektualca oziroma tistega kritičnega posameznika, ki družbi kaže ogledalo in se mu je današnji čas zlahka odpovedal.

Hlapce so prvič uprizorili šele po Cankarjevi smrti leta 1919. Najprej v Trstu, nato v Zagrebu in 11. decembra še v Ljubljani, na odru današnje Drame. Vlogo Jermana igra Marko Mandić, ki mu je bilo v užitek na novo odkrivati delo, ki ga je deloma že nosil v sebi, tako kot mnogi Slovenci, saj so citati iz teksta domala ponarodeli. Dodal je, da mu je bilo stopiti v Jermanovo kožo morda celo težje kot v Hamletovo, prav zato, ker je Jerman "bolj naš", kar za seboj potegne večjo odgovornost.

Za poglavitnega nasprotnika v aktualni postavitvi je Mandić prepoznal učitelja Komarja (igra ga Bojan Emeršič), se pravi sodelavca, nekdaj morda celo prijatelja, ki vse obrne sebi v prid in nima težav sodelovati z oblastjo zato, da bi drugače mislečega zatrl oziroma napravil njegovo pot bolj trnovo.

Cankarjevo besedilo je zahtevalo angažma skoraj celotnega ansambla Drame. Poleg Mandića in Emeršiča bodo med drugimi na odru stali Jernej Šugman, Tadej Toš, Jurij Zrnec, Nina Ivanišin, Pia Zemljič in Barbara Cerar ter številni študenti Akademije za gledališče, radio, film in televizijo. Dramaturginja predstave je Mojca Kranjc, scenografinja Sanja Jurca Avci, kostumograf pa Leo Kulaš. Glasbo podpisuje Aldo Kumar, oblikovalec svetlobe pa je Andrej Hajdinjak.

Hlapce so v Drami nazadnje uprizorili leta 1995 v režiji Mileta Koruna.

Novo sezono Drame, posvečeno 150-letnici ustanovitve ljubljanskega Dramatičnega društva in slovenski gledališki zgodovini nasploh, je na odru Male drame v petek uvedla Linhartova Županova Micka v režiji Luke Martina Škofa.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/na-oder-ljubljanske-drame-se-vracajo-cankarjevi-hlapci