Muzikal Rent v MGL poltretja ura čistega petja in zgodba z veliko poante

Avtor: STA

V Mestnem gledališču ljubljanskem (MGL) so na oder postavili broadwayski muzikal Rent Jonathana Larsona. Režijo prve slovenske uprizoritve podpisuje Stanislav Moša. Direktorica in umetniška vodja gledališča Barbara Hieng Samobor je Rent označila kot "poltretjo uro čistega petja, s Pulitzerjevo nagrado ovenčan scenarij in zgodbo z veliko poante".


Foto: Aljoša Rebolj

Rent je, kot je povedala na današnji novinarski konferenci, glasbeno morda najbolj zapleten muzikal, kar so se jih v MGL lotili doslej. Predstavlja velik solo in skupinski pevski napor za nastopajoče. Ob tem, da bo prava paša za oči in ušesa, pa gledalcem ponuja možnost, da iz tega izvedejo marsikateri vsebinski apel.

Larson si je muzikal, ki je po besedah Barbare Hieng Samobor izrazita glasbena drama, zamislil kot posodobljeno različico slovite opere Giacoma Puccinija La Boheme in ga prepletel z avtobiografskimi elementi. Zgodbo o skupini mladih in med seboj tesno povezanih umetnikov, ki kljub revščini in bolezni ostajajo zvesti svojim ustvarjalnim načelom in boemskemu načinu življenja, je iz Pariza prve polovice 19. stoletja prestavil v newyorško četrt East Village s konca 80. let minulega stoletja.

Njegovo sporočilo je kljub vsem preprekam, ki jih na pot junakov postavlja življenje, požrtvovalno in optimistično: ljubezen premaga vse ovire, najpomembnejši dan v življenju pa je današnji, so zapisali v gledališču.

Po besedah dramaturginje Petra Pogorevc je muzikal Rent, v katerem nastopajo trije pari in pripovedovalec, izjemno kompleksno delo z operno strukturo, govorjenega besedila je zelo malo. Ogromno je dogajanja na odru, ki včasih poteka tudi vzporedno.

Moša, ki se v MGL ponovno vrača po nekaj letih, je izpostavil, da ima v Rentu vsak trenutek pomen, ima zgodovinsko, literarno, umetniško konotacijo. Zahteva močno ekipo, v kateri so enakovredni vsi člani, zelo pomembna je tudi koreografija.

Larson je za muzikal napisal popolnoma svojo glasbo, je pa vanjo po besedah Barbare Hieng Samobor na dveh mestih "kot glasbeno inspiracijo dodal hipec Puccinija". Kot so zapisali v MGL, muzikal Rent v mnogočem presega podžanr, imenovan rock opera. Ohranja pravila v vokalni izvedbi in "predpisano" komorno zasedbo orkestra, stilno pa sega vse od soula, latino ritma, funka do gospela, a nenazadnje ostaja v okvirih sodobne popularne glasbe.

Viktorija Bencik Emeršič, ki igra vlogo Mimi, je povedala, da muzikal Rent igralce "na nek način prisilil v skupinsko sodelovanje, da računajo drug na drugega". Matic Lukšič, ki je prevzel vlogo Marka Cohena, pa je izpostavil, da je prav ta skupinski duh, ki se je ustvaril, tisto najlepše, kar se jim je zgodilo med študijem predstave.

V predstavi nastopajo še Filip Samobor, Gregor Gruden, Voranc Boh k.g., Ana Dolinar Horvat, Lena Hribar, Gaber K. Trseglav, Jožef Ropoša, Urša Kavčič (AGFRT), Metod Banko k.g., Uroš Buh k.g., Tilen Udovič k.g., Anja Möderndorfer k.g. in Katja Škofic k.g. Spremlja jih petčlanski orkester.

Prevod podpisuje Milan Dekleva, glasbeni vodja predstave je Miha Petric, scenograf Christoph Weyers, kostumografka Andrea Kučerova, korepetitor Jože Šalej in koreograf Žigan Krajnčan.

Muzikal Rent je na newyorški off Broadway sceni zaživel v prvi polovici 90. let minulega stoletja, nato pa se zaradi uspeha pri občinstvu in kritiki kmalu preselil na uradni Broadway. Larson triumfa svojega muzikala ni doživel, saj je tragično preminil tik pred broadwaysko premiero krstne uprizoritve leta 1996. Posthumno je prejel Pulitzerjevo nagrado za dramo in nagrado tony za najboljši muzikal.

Premiera bo v četrtek ob 20. uri na velikem odru MGL.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/muzikal-rent-v-mgl-poltretja-ura-cistega-petja-in-zgodba-z-veliko-poante