Slovensko stalno gledališče z uprizoritvijo Soseska Evropa

Avtor: SSG Trst

V soboto, 16. septembra 2017, ob 21.uri bo glavni šotor Slofesta na Borznem trgu v Trstu prizorišče premiere nove uprizoritve z naslovom Soseska Evropa ali Kako postati Evropejci z zaščitenim poreklom!. Predstava je nastala v koprodukciji Slovenskega stalnega gledališča in Bonawentura-Gledališča Miela v sodelovanju z ZSKD in Mittelfestom. Avtorji predstave so Martin Lissiach, Daniel Dan Malalan in Sabrina Morena, slednja se podpisuje tudi pod režijo.


Foto: Arhiv SSG Trst

Soseska Evropa/Condominio Europa je novo poglavje večletnega sodelovanja slovenskega gledališča z režiserko in avtorico Sabrino Morena in drugimi tržaškimi kulturnimi organizacijami na temo »obmejnega« sožitja. Tudi tokrat je režiserka izbrala humoristični ključ za branje kompleksnih, aktualnih in večkrat spornih tem. Duhovit pristop vabi k odkrivanju, da so rešitve za uglasitev različnosti verjetno veliko bolj dostopne od pričakovanega.

Besedilo ima več avtorjev, ki so že sodelovali pri realizaciji uspešnice Kako postati Slovenci v 50 minutah. Nova komedija predstavlja v določenem smislu nadaljevanje omenjene predstave, saj ponuja gledalcem (in igralcem) še zahtevnejši izziv in sicer, da postanejo Evropejci z zaščitenim poreklom!

Soseska je seveda metafora sedanje Evrope, kjer živijo stanovalci različnih narodnosti. Vsako sobivanje prinaša svetle in bolj težavne trenutke: tokrat se nesoglasja, predsodki in nezaupanja vnamejo ob “skrivnostnem” dogodku, v smešni detektivki, ki je metafora odnosov znotraj težko združljive Evrope. Protagonista zgodbe sta operni pevec in njegova soproga: prvi je bolj konservativen, druga pa se zanima za eksotične kulture, eden je vezan na kraške tradicije, druga pa je prepričana vegetarijanka in športnica. Z njima se na ekranu pogovarjajo marsikateri sostanovalci, ki s svojimi različnimi pogledi na stvari predstavljajo navade in tudi stereotipe o posameznih državah: emancipirane ženske severne Evrope, katoliško nastrojeni Poljaki, prepirljivi in sumničavi Srbi, strastni južnjaki.

V glavnih vlogah bosta nastopila Daniel Dan Malalan in Nikla Petruška Panizon. Z multimedijskimi sredstvi pa bodo spadali v zasedbo še Laura Bussani, Vesna Guštin, Tiina Hallikainen, Franko Korošec, Alessandro Mizzi, Marcela Serli, Mefehnja Tatcheu. Scene in kostume je podpisala režiserka Sabrina Morena. Za video in avdio predstave so poskrbeli Antonio Giacomin, Bruno Beltramini in Havir Gergolet. Pri realizaciji predstave je dala svoj doprinos tudi umetnostna galerija TrArt.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/slovensko-stalno-gledalisce-z-uprizoritvijo-soseska-evropa