Najava 62. sezone v Slovenskem mladinskem gledališču: Vse lepo in prav

Avtor: SMG

V moji deželi Sloveniji, kjer med iskrenimi ljudmi na sončni strani Alp vsi živimo zeleno, zdravo in aktivno, skratka kot v pravljici, je seveda nedvomno vse lepo in prav. In vse lepo in prav bo to sezono tudi v Mladinskem. Napovedujemo 62. sezono, v kateri bo – Vse lepo in prav / No Alarms and No Surprises.


Foto: SMG

V glavnem programu bo premiero najprej doživela Slovenska popevka, gledališki koncert po besedilih Gregorja Strniše v režiji Matjaža Pograjca. Pripravljajo ga v sodelovanju s Centrom za usposabljanje, delo in varstvo Dolfke Boštjančič iz Drage. Vsaka ponovitev bo premiera zase; na odru jih boste lahko spremljali od novembra dalje. Decembra napovedujejo premiero predstave Gospodar, ki išče navdih pri znameniti antiutopiji Williama Goldinga Gospodar muh in se osredotoča na socialne, politične in osebnostne okoliščine, ki svetlobo človeka prevesijo v temo tirana. Pisanje besedila so zaupali letošnji Grumovi nagrajenki Simoni Hamer, pod režijo se podpisuje Vito Taufer

Veliki dogodek v koprodukciji s Kinom Šiška napovedujejo za 20. april 2018, in sicer premiero nacionalrevolucionarnega oratorija po tekstualni masi Petra Mlakarja Odilo. V režijskem tandemu bosta moči združila dva izjemna ustvarjalca, Janez Pipan in Dragan Živadinov. Zadnja premiera v glavnem programu bo Narodna sprava.

V programskem sklopu Mladinsko_Lab bodo septembra pripravili premiero Pasje procesije, koncertne uprizoritve otroških pesmi Svetlane Makarovič v režiji Jureta Novaka. Predstava je nastala v sodelovanju s Kinom Šiška. Pri projektu Nova pošta, enem največjih produkcijskih zalogajev prihajajoče sezone, ki se bo odvijal med oktobrom 2017 in majem 2018, bo šlo za vzpostavitev gledališkega laboratorija in družbenega poligona, ki ga bodo kurirali trije režiserji: Janez Janša, Sebastijan Horvat in Žiga Divjak. Vabljeni boste na tedenske dogodke in javne interakcije. Bara Kolenc in Atej Tutta bosta marca 2018 predstavila Metamorfoze 4°: Črne luknje. Gre za mednarodno koprodukcijo, v kateri sodelujejo: Schauspiel Dortmund, Berliner Festspiele (Berlin), Slovensko mladinsko gledališče (Ljubljana), Center ubrane kulture Kino Šiška (Ljubljana), Slovenski kulturno-informacijski center SKICA (Dunaj) in Slovenski kulturni center iz Berlina.

Dela se je v Mladinskem že lotil tudi režiser Tomi Janežič. Čeprav bo njegov projekt premiero doživel šele jeseni 2018, bo študij potekal vso sezono 2017/2018, njegove sadove pa bomo predvidoma pokazali javnosti v obliki delovne produkcije, ki smo jo naslovili Don Juan v nastajanju.

Vpis abonmajev že poteka. Slovenija gre naprej in Mladinsko tudi, ker je vse lepo in prav.

Povezava: Sezonska publikacija Slovenskega mladinskega gledališča 2017/2018


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/najava-62-sezone-v-slovenskem-mladinskem-gledaliscu-vse-lepo-in-prav