V Zagrebu na 50. lutkovnem gledališkem festivalu Ljubljančani in Mariborčani

Avtor: STA

Na 50. mednarodnem festivalu lutkovnih gledališč (PIF) se bo v Zagrebu predstavilo več kot 200 izvajalcev iz osmih držav, med njimi tudi lutkovna gledališča iz Ljubljane in Maribora. Od 16. do 22. septembra se bo v tekmovalnem programu zvrstilo 15 lutkovnih gledaliških predstav, bogat spremljevalni program pa se začne že danes.


Nekje drugje / Foto: Jaka Varmuž

Najstarejši mednarodni lutkovni gledališki festival na Hrvaškem bo v soboto 16. septembra odprlo akademsko državno lutkovno gledališče Sergej Obrazcov iz Moskve s predstavo Deklica iz Leningrada. Predstava opisuje življenje deklice Valje med nacističnim obleganjem Leningrada v času druge svetovne vojne, umetniki v predstavi kombinirajo lutke, animacijo in film ter podobe iz vojnih kronik.

Podobno tematiko otrok v vojni ima tudi predstava Nekje drugje Lutkovnega gledališča Ljubljana, ki bo na sporedu v ponedeljek 18. septembra. Mariborsko lutkovno gledališče prihaja s predstavo Sanje o zvezdi, ki je na spored v sredo 20. septembra.

Selektorica festivala Livija Kroflin je v napovedi prireditve poudarila, da je namen festivala razširjanje meja lutkovnega gledališča, da bi poleg klasičnih lutkovnih predstav uprizarjali tudi tiste, ki "bogatijo in na novo opredeljujejo ta specifičen umetniški medij".

Letošnje predstave bodo odprle vrsto tematik, kot so strpnost do drugačnih, nenavadna prijateljstva, odraščanje, ljubezenski zapleti, svoboda, sreča in pogum.

Organizatorji so opozorili še na kitajsko gledališko skupino Guangxi in njihovo predstavo Nov čar lutkarstva, v kateri povezujejo stare kitajske glasbene inštrumente, ples in lutke. Obiskovalce so pozvali naj si ogledajo tudi predstavo Američana Erica Bassa Jesenski portreti ter tradicionalno špansko zgodbo o Don Juanu, ki jo je pripravilo gledališče Tyjatr iz Slovaške.

Poleg vrste hrvaških lutkovnih gledališč bodo gostili še lutkarje iz Norveške in Črne gore.

Na spletni strani festivala so napovedali bogat spremljevalni program, ki se bo začel že danes, pet dni pred uradno otvoritvijo festivala. Predvidene so lutkovne predstave na prostem, predvajanja animiranih filmov in razstave ter ustvarjalne in strokovne delavnice. V soboto 16. septembra pa bo že tradicionalni festivalski shod v središču Zagreba, s katerim bodo napovedali prihod lutk v mesto.

Jubilejni PIF bodo sklenili 22. septembra s podelitvijo nagrad.

Povezava: 50. Festival PIF Zagreb


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-zagrebu-na-50-lutkovnem-gledaliskem-festivalu-ljubljancani-in-mariborcani