Razstava Od skice do lutke

Avtor: LGMB, STA

V četrtek, 31. avgusta 2017, bo ob 19. uri v Bežigrajski galeriji 1, na Dunajski 31, odprtje razstave Od skice do lutke. Lutkovne ustvarjalke in ustvarjalci, ki se predstavljajo, so Ančka Gošnik - Godec, Jože Logar, Iztok Hrga, Damijan Stepančič, Viktor Šest in Breda Varl.


Petelin se sestavi / Foto: Boštjan Lah

V Bežigrajski galeriji 1 se bo v razstavnem ciklu Od skice do lutke tokrat predstavilo Lutkovno gledališče Maribor. Prek skic, študij in fotografij bodo predstavljene štiri lutkovne predstave iz preteklih sezon. Postavitev dopolnjujejo videoposnetki predstav.

Razstava zajema lutkovne predstave Turjaška Rozamunda (France Prešeren) iz leta 2001, kjer režijo ter oblikovanje lutk, scene in kostumov podpisuje Breda Varl in Kakor napravi stari, je zmerom prav (Tanja Viher po motivih H. C. Andersena) iz istega leta, ki jo je režiral Matjaž Latin, likovno zasnovo pa podpisuje Viktor Šest.

Predstavljeni sta tudi lutkovni predstavi Zelišča male čarovnice (Polonca Kovač) iz leta 2010, ki jo je režiral Klemen Markovčič, scenografijo podpisuje Jože Logar, kostumografijo Iztok Hrga, lutke pa so nastale po ilustracijah Ančke Gošnik Godec, ter Petelin se sestavi (Dane Zajc) iz leta 2014, ki jo je režirala Jelena Sitar Cvetko, avtor likovne podobe je Damijan Stepančič.

Lutke za predstavo Turjaška Rozamunda kažejo tipološko različne pristope v oblikovanju. Lutki siciljanki rišeta podobi hudomušnih figur Turkov s poudarjenimi obraznimi potezami in mogočno zavihanimi brki. Element humornosti in dvojnosti v igro vnašata marioneta Snubca ter podoba Lejle.

Lutke za predstavo Kakor napravi stari, je zmerom prav kažejo poudarjanje karakterja oziroma različnih stanj razpoloženj. Naglavne lutke ter javanke oziroma lutke na palici v ospredje stopajo s poudarjenimi obraznimi potezami, ki odsevajo razpoloženja od hudomušnosti do nejevoljnosti. Več lahkotnosti oziroma igrivosti pa predstavljajo podobe živali, prav tako v intenzivnih barvah, z velikimi očmi ter humornimi izrazi na obrazih.

Lutki za predstavo Zelišča male čarovnice, katerih podoba je zasnovana po vzoru ilustracij Ančke Gošnik Godec za istoimensko slikanico, preveva izrazita ljubkost. Figuri z dolgim trupom imata poudarjena okroglolična obraza z velikimi, radovednimi očmi, rožnato obarvanim smrčkom ter zašiljeno oblikovana ušesa, ki razkrivajo njun nagajiv karakter. Njuna nasmejana usta pa dajejo občutek, da bosta vsak hip oživeli in spregovorili.

Osnovo za izdelavo lutk za predstavo Petelin se sestavi so bile Stepančičeve številne ter zelo detajlirano zasnovane skice, ki se preko realistično zasnovanih podob zlivajo v geometrijske vzorce najrazličnejših barvnih odtenkov, je ob razstavi zapisala Saša Žafran.

Začetki razvoja lutkovne umetnosti v Mariboru segajo v čas med obema vojnama, Lutkovno gledališče Maribor pa je bilo ustanovljeno leta 1973 z združitvijo dveh ljubiteljskih lutkovnih gledališč - Lutkovnega gledališča KUD Jože Hermanko Maribor in Malega gledališča lutk DPD Svoboda Pobrežje. Jeseni 2010 se je gledališče preselilo v prenovljeno stavbo minoritskega samostana na Lentu.

Razstava bo na ogled do 9. novembra.

 

Povezava: Več informacij o razstavi


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/razstava-od-skice-do-lutke