Gledališče: odsotnost replaya

Avtor: Iztočnica Tamara Matevc, SiGledal

Dijake slovenskih srednjih šol smo povabili k replikam na temo, ali je gledališče zanje privlačno, zanimivo, intrigantno. Kaj je tisto, kjer najdejo užitek, zakaj se odločijo za ogled določene predstave, kaj od gledališča pričakujejo in želijo in kako gledališče kotira ob prisotnosti pestrega digitalnega in virtualnega sveta.


 

Meni ne pomeni nič posebnega. Pač kraj, kamor gremo nekajkaj gledati. Pričakujem, da se igralci na odru izkažejo.

 (Katja Pajtler, Srednja šola Muta, smer predšolska vzgoja)  

Gledališče mi pomeni zabavo ob gledanju. Od njega pričakujem, da bo predstava zanimiva in zabavna. V gledališču poslušaš in gledaš v živo.

(Maja Krajnc, Šolski center Slovenj Gradec)  

Gledališče mi pomeni nek prostor, kjer se nasmejiš do solz ali pa zjočeš. Od gledališča ne pričakujem kaj dosti, razen tega, da se v  njem dogajajo zanimive predstave, ki jih spremljamo v živo.

(Klavdija Vivod, Srednja ekonomska šola Slovenj Gradec)    

Gledališče mi pomeni razvedrilo, saj imajo igre v večini komično vsebino. Pričakujem, da me spravi v dobro voljo. Od ostalih medijev se razlikuje po tem, da od igralcev zahteva popolno koncentracijo, saj je zaigrane prizore nemogoče dvakrat enako ponoviti.

(Nina Breznik, Srednja šola Muta, smer Predšolska vzgoja) 

Gledališče je v primerjavi z drugimi mediji bolj zanimivo, saj gre za enkratno predstavo, bolj direkten stik z igralci, pride tudi do improvizacije, delno lahko sodeluješ v predstavi. Všeč mi je, če se najdem v predstavi, če je tekst duhovit in sodoben.

(Ana Jagodic, Gimnazija Bežigrad)  

Gledališče mi veliko pomeni, saj ko gledaš predstavo, si sproščen in v igri uživaš. Pričakujem, da te v danem trenutku razvedri in popelje v svet , ki je odigran na odru. Od televizije se razlikuje, saj v gledališču vsak odigran prizor igralci odigrajo na istem mestu. Prizor je tudi zelo težko ponoviti, saj pri igralcih ne morejo stisniti gumba "replay". In igralci morajo obvladati veliko raznih stvari ; recimo v nekaterih igrah je potrebno tudi peti ali pa izvajati kakšne vragolije.

(Dejan Pačnik, Srednja veterinarska šola Maribor) 

Ne pomeni mi nič posebnega, ker me take stvari ne zanimajo in me ne pritegnejo. Gledališče obiskujem le, ko je nujno, običajno s šolo. Pričakujem zanimivo predstavo, da bo čas hitro minil in bo zabavno. Ostalih medijev smo bolj navajeni, ker jih veliko pogosteje uporabljamo, saj jih imamo doma. Zato nimamo potrebe, da bi se odpravili v gledališče in ga tudi vedno bolj zanemarjamo. Vendar menim, da bi se vseeno morala večkrat odpraviti v gledališče, ker je lahko tudi zelo poučno.

(Monika Borovnik, Srednja šola Muta, smer Predšolska vzgoja)

Pomeni mi zabavo in sprostitev ter zbližanje oziroma druženje s prijatelji. Vendar gledališče obiskujem bolj po redko, ob posebnih priložnostih. Pričakujem normalne pogoje za mirno gledanje, dobro odigrano predstavo ter brezhibno celostno uprizoritev. Ker imamo ostale medije bolj pri roki, se zaradi pomanjkanja časa tudi manjkrat odpravim v gledališče. Sicer pa se mi zdi gledališče bolj zabavno od televizije in bi si morala vzeti več časa zanj.

(Kristina Kovše, Srednja šola Muta, smer Predšolska vzgoja)

Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/gledali%C5%A1%C4%8De-odsotnost-replaya