Pri Bunkerju s kritiško platformo Kriterij

Avtor: STA

Pod okriljem zavoda Bunker bo v sklopu 20. izdaje mednarodnega festivala Mladi levi zaživela kritiška platforma Kriterij. Alma R. Selimović, ki bo platformo sourednikovala z Muanisom Sinanovićem, je povedala, da je njen nastanek spodbudilo pomanjkanje refleksivnih zapisov o projektih s področja scenskih umetnosti, s katerim se v Bunkerju ukvarjajo.


Foto: Nada Žgank

"Takšne refleksije je vedno manj ali pa je vse bolj getoizirana. Absolutno obstaja tudi zelo kakovostna refleksija, a se nam zdi, da je je premalo. Zato smo se v duhu česar ni, naredi sam, odločili, da bi refleksijo spodbudili in smo za eno gledališko sezono zasnovali kritiško platformo Kriterij," je pojasnila Alma R. Selimović.

Alma R. Selimović in Muanis Sinanović bosta za vsak mesec prihajajoče sezone vse do junija 2018 izbrala po pet raznorodnih piscev, lahko profesionalnih kritikov ali pa področnih strokovnjakov za najrazličnejše teme, ki o izbrani predstavi na sporedu Stare elektrarne - Elektro Ljubljana, najverjetneje premieri, napišejo kritiko oziroma refleksijo.

Izdelki bodo objavljeni na spletni strani www.kriterij.si, ki bo zaživela prihodnji teden ob začetku 20. izdaje Mladih levov. Vsi pisci bodo za svoje izdelke honorirani.

Prav festivalskim projektom se bo posvečala prva peterica piscev, ki jo bodo sestavljali Luka Zagoričnik, Aigul Hakimova, Alja Lobnik, Goran Lukić in Sinanović. Alma R. Selimović iz Bunkerja je dodala, da bi radi vsakič, kot dopolnilo spletnim komentarjem, pripravili tudi živ dogodek, na katerem bi avtorji zapisov skupaj z občinstvom soočili mnenja.

Vzpostavitev kritiške platforme je povezana tudi s širšimi premisleki zavoda Bunker ob tem, kako bodo delovali v prihodnjih petih letih v prostorih Stare elektrarne. Poleg spodbujanja pisanja o predstavah si v Bunkerju v prihodnosti želijo tudi intenzivneje ukvarjati s pridobivanjem občinstva in se več ukvarjati z najstniki. V zvezi z najstniki bodo že jeseni zagnali projekt v sodelovanju z Gledališčem Glej.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/pri-bunkerju-s-kritisko-platformo-kriterij