Prvič objavljena neuprizorjena drama avtorja Petra Pana Barrieja

Avtor: STA

V novi izdaji ameriške literarne revije The Strand Magazine je prvič objavljena farsa škotskega literata Jamesa Matthewa Barrieja (1860-1937) The Reconstruction of a Crime, ki ni bila nikoli uprizorjena. Delo so odkrili v arhivih knjižnice Centra Harry Ransom v teksaškem mestu Austin. Barrie sicer slovi kot avtor drame o Petru Panu.


J. M. Barrie / Foto: National Media Museum UK, via Wikimedia Commons

Delo The Reconstruction of a Crime je po besedah urednika The Strand Magazine Andrewa Gullija farsa, ki bi zlahka predstavljala scenarij za eno od epizod britanske televizijske situacijske komedije Fawlty Towers. Opomnil je, da je ne gre zamenjati za dramo, ki jo je Barrie napisal za zbornik ob obletnici prve svetovne vojne z naslovom Reconstructing a Crime, saj sta vsebini povsem različni.

Farsa se začne tako, da junak, imenovan Žrtev, izza zaves pomoli glavo in prosi občinstvo za tišino. Doda, da ima sicer rad aplavze, a ne v tem trenutku, saj bi jim rad zaupal, da se je zgodil grozen zločin in jih prosil, naj pomagajo pri iskanju krivca. Datum nastanka teksta ni jasen, obsega 33 strani.

Škotski literat je besedilo napisal v soavtorstvu s prijateljem, humoristom Edwardom Verrallom Lucasom, v arhivu knjižnice Centra Harry Ransom pa naj bi bilo shranjeno med 40 in 50 let, poroča britanski The Guardian. Gulli je povedal, da za zdaj še niso ugotovili, zakaj farse nikoli niso uprizorili: "Morda je The Reconstruction of a Crime literat napisal v obdobju, ko se je ukvarjal z resnejšimi dramami."

Barrie slovi kot avtor drame o Petru Panu, dečku, ki ni želel odrasti. Prvič so jo uprizorili leta 1904, leta 1911 pa je pisatelj dramsko besedilo spremenil v zgodbo, ki še danes navdihuje bralce po vsem svetu.

V novi izdaji The Strand Magazine je njegova dolgo izgubljena drama objavljena ob novih delih Ruth Ware, Joja Nesboja in Charlesa Todda. Ameriška revija je sicer že večkrat objavila pozabljena ali izgubljena dela priznanih avtorjev, kot sta Mark Twain in Tennessee Williams.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/prvic-objavljena-neuprizorjena-drama-avtorja-petra-pana-barrieja