V Mariboru se začenja 28. Poletni lutkovni pristan

Avtor: STA

Z uglasbeno poezijo Srečka Kosovela Nesem sončnico na rami v izvedbi koprskih lutkarjev se dopoldne v Mariboru začenja že 28. Poletni lutkovni pristan, ki bo s številnimi predstavami in spremljevalnimi dogodki potekal vse do konca avgusta. Festival tudi letos ponuja več kot 20 brezplačnih domačih in tujih predstav.


Foto: Arhiv LGMB

Obiskovalci bodo tudi letos uživali ob tradicionalnih lutkah, kot je italijanska Pulcinella, pa tudi ob povsem novih in sodobnih oblikah in igri predmetov. Ustvarjali bodo z mentorji, se igrali z lesenimi igrali, si ogledali animirani lutkovni film ter se učili umetnosti pripovedovanja.

Festival se bo po današnji uvodni predstavi nadaljeval vse avgustovske konce tedna. Med drugim bodo v štajerski prestolnici gostovali lutkarji iz Hrvaške, Češke, Slovaške, Avstrije, Italije, Francije in Avstralije.

"Za marsikoga so počitnice že tradicionalno zaznamovane z obiskom Poletnega lutkovnega pristana. Generacije otrok spremljajo domače in tuje predstave ter doživljajo pisanost in raznolikost lutkovne umetnosti in lutk, ki so drugačne, govorijo različne jezike, so vseh velikosti in oblik," je povedala direktorica in umetniška vodja mariborske lutkarske hiše Katarina Klančnik Kocutar.

Ker je število vstopnic omejeno, je potrebno za predstave v lutkovnem gledališču in v prostorih GT22 pri blagajni gledališča dvigniti brezplačno vstopnico. Festival bo gostoval še v Umetnostni galeriji Maribor in v parku na Art kampu.

Lutkovno gledališče Maribor festival pripravlja že vse od leta 1990. Obiskovalcem ponudi najboljše tuje in domače lutkovne predstave za otroke in odrasle, različne delavnice, razstave, inštalacije in druge spremljevalne dogodke. Lani se je dogodkov udeležilo kar 8000 ljudi.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-mariboru-se-zacenja-28-poletni-lutkovni-pristan