Grozljivi lepoti nagrada Primorskega dnevnika

Avtor: SSG trst

Žirija novinarjev je podelila letošnjo nagrado Primorskega dnevnika koprodukciji Slovenskega stalnega gledališča in Stalnega gledališča FJK Grozljiva lepota.


Foto: Peter Uhan

V utemeljitvi piše: »Krstna uprizoritev novega dramskega besedila je za vsak teater poseben izziv. Uprizoritev besedila tržaškega avtorja Marka Sosiča je bila izvirna že zaradi dveh sočasnih postavitev v dveh jezikih in sodelovanja dveh mestnih teatrov (SSG in Stalnega gledališča Furlanije Julijske krajine). S tem sta obe tržaški gledališči nadgradili sodelovanje, ki se je pred tremi leti pričelo s postavitvijo predstave Trst, mesto v vojni. Poetično pripoved o človekovem soočanju z grozljivo lepoto skalnatih vrhov je režiser Matjaž Farič obogatil s projekcijami in izredno preprosto a učinkovito scenografijo, pod katero se je podpisala Ana Rahela Klopčič. Avtorica priredbe je Žanina Mirčevska. V Grozljivi lepoti nastopajo Maruša Majer, Primož Forte in Tadej Pišek, v italijanski različici Paurosa bellezza pa Filippo Borghi, Lara Komar in Riccardo Maranzana. Nagrada naj gre torej vsem, ki so pripomogli k uspešni postavitvi Grozljive lepote, ki je bila, ne nazadnje, uvrščena tudi v spremljevalni program Borštnikovega srečanja.«

Nagrada je nastala pred tremi leti z željo, da bi časopis, ki vrsto let zvesto spremlja umetniško ustvarjanje Slovenskega stalnega gledališča, še dodatno ovrednotil delo tržaškega teatra. Nagrado podeljuje žirija novinarjev, publika pa sodeluje pri ustvarjanju statistik o uspešnosti repertoarja. Gledalci so po ponovitvi vsake domače produkcije lahko oddali svoj glas na za to pripravljenih kuponih. Goriško občinstvo je ocenjevalo samo 4 domače produkcije: Plešasta pevka, Sem pa tja, Češnjev vrt in Grozljiva lepota. Gledalcem v Gorici je bila najbolj všeč produkcija, ki je nastala v sodelovanju z nekdanjimi študenti AGRFT - Ionescova Plešasta pevka, ki si je prislužila srednjo oceno 8,8.
Med tržaškimi abonenti, ki so lahko ocenjevali vseh šest omenjenih produkcij,  pa je slavila Grozljiva lepota, predstava o tržaških alpinistih, ki jo je po dramskih podobah Marka Sosiča režiral Matjaž Farič. Predstava si je prislužila visoko srednjo oceno 9,2. Na drugo mesto se je uvrstil Zimski sončev obrat (8,6), na tretje pa Plešasta pevka (8,4).

Med vsemi sodelujočimi pri nagradi občinstva za najboljšo predstavo, ki so oddali kupon, je tržaška občinska odbornica Serena Tonel izžrebala srečneža, katerima bo Slovensko stalno gledališče podarilo abonma za novo sezono. To sta Adriana Klanjšček (Gorica) in Vanja Lukežič (Koper).


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/grozljivi-lepoti-nagrada-primorskega-dnevnika