Predsednik odlikoval Alenko Bartl in Andrésa Valdésa

Avtor: STA

Predsednik republike Borut Pahor je dopoldne v Predsedniški palači vročil državna odlikovanja. Red za zasluge je prejela kostumografinja Alenka Bartl, z medaljo za zasluge pa je predsednik odlikoval pantomimika Andresa Valdesa y Fuentesa.


Alenka Bartl / Foto: Osebni arhiv

Iz utemeljitev:

Za prispevek k razvoju kostumografije kot samostojne umetniške zvrsti v Sloveniji prejme Alenka Bartl red za zasluge.

"Alenka Bartl je prva slovenska šolana kostumografija in hkrati utemeljiteljica kostumografije kot visokošolskega učnega predmeta v Sloveniji. S svojim izjemnim opusom in ustvarjalno energijo je bistveno prispevala k razvoju kostumografije kot samostojne umetniške zvrsti v Sloveniji. Njene mojstrovine niso le vrh slovenske in nekdanje jugoslovanske, pač pa tudi sodobne evropske kostumografije.

Ustvarjala je v kinematografiji, gledališču, operi in na televiziji. V petdesetih letih je oblikovala 500 gledaliških ter več kot 40 filmskih in televizijskih kostumografij ter sodelovala z vsemi generacijami režiserjev. Številnih velikih dosežkov slovenske gledališke, filmske in televizijske ustvarjalnosti si brez njenih dovršenih stvaritev sploh ni mogoče zamisliti.

Alenka Bartl je ustvarjala tudi v nekdanjih jugoslovanskih republikah, zamejstvu in tujini ter postala ustvarjalka mednarodnega slovesa. Za svoje vrhunsko delo je prejela številne prestižne tuje nagrade: Sterijevo nagrado, nagrado Združenja likovnih umetnikov Srbije, prvo nagrado mednarodnega trienala gledališke scenografije in kostumografije, nagrado puljskega filmskega festivala, najvišja priznanja pa je prejela tudi v Sloveniji. Strokovna javnost ji je podelila nagrado Metoda Badjure za življenjsko delo in več Borštnikovih nagrad. Poleg nagrade Prešernovega sklada je tudi prejemnica Prešernove nagrade za življenjsko delo.

Pri svojem delu je Alenka Bartl imela zelo visoka merila ter zagnano in vztrajno odkrivala nove možnosti izraznih prvin kostumografije. Spretno je oblikovala kostume in jih mojstrsko umeščala v estetiko svojega časa. Njeni kostumi so uspešno povezovali vizijo uprizoritve z besedili in psihološkimi značilnostmi likov v celovito in enotno podobo.

Njene stvaritve, znanje in zavzeto delo so navduševali tudi študente in dijake, ki jim je Alenka Bartl kot profesorica na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo ter na Akademiji za likovno umetnost skrbno utirala poti v skrivnosti svojega uspešnega ustvarjalnega dela."


Andrés Valdés / Foto: Osebni arhiv

Za zasluge pri obogatitvi slovenskega kulturnega prostora prejme Andrés Valdés y Fuentes medaljo za zasluge.

Ko je pantomimik Kubanec Andrés Valdés leta 1964 prišel v Ljubljano in nastopil na slovenski televiziji, so se gledalci nastopu čudili. Zakaj nič ne reče, je morda gluhonem, so začudeno spraševali. V tistem času so pantomimo poznali le redki.

Andrés Valdés je v slovenski kulturni prostor prinesel takrat novo zvrst umetnosti – sodobno pantomimo. Bil je prvi pantomimik in dolga leta tudi edini v Sloveniji. Pantomime se je učil v Parizu pri legendah te umetniške zvrsti, ki ji je namenil vse svoje življenje. Ustvarjalne vrhunce je dosegel v Sloveniji, svoji novi domovini.

Danes je njegovo delo prepoznano kot izjemno. Ne samo zaradi vrhunske strokovne ravni njegovih stvaritev. Tudi ne samo zaradi uspehov pri občinstvu, ki je bilo očarano nad njegovimi solističnimi nastopi s serijami kratkih mojstrovin, polnih humorja, a tudi grenkih resnic. Izjemen je njegov prispevek tudi zato, ker je s svojim velikim znanjem in bogatimi izkušnjami s pantomimo začel dolgotrajen proces bogatenja in širjenja okvirov slovenskega kulturnega prostora.

Kot malokdo je razumel pomen dramaturgije giba in njegove funkcionalnosti znotraj odrskih zakonitosti, soglašajo poznavalci njegovega dela. Postal je svetovalec za gib v mnogih slovenskih gledaliških hišah, pantomimo in mimo je poučeval na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo, v baletni šoli v Ljubljani in lastnem Studiu za pantomimo. V gibalnih in pantomimskih veščinah je izoblikoval marsikaterega dramskega igralca. Ni ga slovenskega dramskega gledališča, kjer Andrés Valdés ne bi imel ustvarjalnega vpliva.

Je izjemna umetniška osebnost. Njegova ustvarjalna umetniška in pedagoška biografija je bogata, intenzivna in raznovrstna. S številnimi solističnimi predstavami je obredel Slovenijo in nekdanjo Jugoslavijo ter s pantomimo kot slovensko umetnostjo nastopil na številnih gostovanjih v tujini. Za svoje delo je prejel mnogo nagrad in priznanj, nazadnje leta 2010 stanovsko – bršljanov venec za življenjsko delo Združenja dramskih umetnikov.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/predsednik-odlikoval-alenko-bartl-in-andresa-valdesa