Znan je program 52. Festivala Borštnikovo srečanje

Avtor: FBS

Festival Borštnikovo srečanje bo kot v.d. umetniške direktorice vodila Ksenija Repina, v tekmovalnem programu kar 12 najboljših uprizoritev pretekle sezone, ki jo selektorica Petra Vidali ocenjuje za slabšo od prejšnje.


Foto: Boštjan Lah/FBS

Potem ko je z mesta umetniške direktorice FBS konec februarja odstopila Alja Predan in Ministrstvo za kulturo na prvem razpisu ni našlo ustrezne zamenjave, bo Festival Borštnikovo srečanje od danes kot vršilka dolžnosti umetniške direktorice vodila dolgoletna sodelavka festivala in univerzitetna diplomirana dramaturginja Ksenija Repina. »Z razgrnitvijo programa uradno vstopamo v 52. edicijo festivala in zdi se, da so turbolence okrog festivala njegova stalnica. Ne bomo skrivali, da je to imenovanje naravnano predvsem praktično: v tej točki na festivalski časovnici vstopam v zgodbo kot operativa, saj je vsebinsko ogrodje v precejšnji meri izoblikovala Alja Predan, ki se ji tako formalno kot osebno zahvaljujem za neprecenljiv celostni prispevek pri ureditvi statusa Festivala, pozicioniranju v mednarodni prostor, predvsem pa za njeno predanost, odločnost in gorečnost,« je ob tem povedala Repina.

Selektorica Petra Vidali je v pretekli sezoni videla nekaj več kot sto uprizoritev in v tekmovalni program uvrstila 12 najboljših. Po dve prihajata iz Mestnega gledališča ljubljanskega, Slovenskega mladinskega gledališča in SNG Drame Ljubljana, s tremi je v tekmovalnem programu zastopana Drama SNG Maribor, po eno pa imajo SNG Nova Gorica, Prešernovo gledališče Kranj in Zavod Imaginarni. Ob tem Vidalijeva sezono ocenjuje kot »precej slabšo od prejšnje«. »Videli smo preveč ponesrečenih srečanj med različnimi segmenti uprizoritev (odlične režije slabih tekstov, katastrofalne režije dobrih tekstov, odlične igralske kreacije v slabih uprizoritvah in preslabe v zanimivih režijskih zasnovah) in tudi preveč celostno nekonsistentnih in medlih uprizoritev,« v obrazložitvi zapiše selektorica, ki je letos v celoti zasnovala tudi spremljevalni program.

Otvoritvena predstava 52. Festivala Borštnikovo srečanje, ki se v Mariboru začne 20. oktobra, bo predstava Naše nasilje in vaše nasilje v režiji Oliverja Frljića. »Spremljevalni program uokvirjata dve učni uri manifestativno političnega gledališča, v središču pa so drugačni uprizoritveni žanri, od koncerta za inštrumete in telo igralke preko dokumentarnega koncertnega performansa, uprizoritve z alpinistično poetiko in plezalno tehniko do obreda kulturne verske skupnosti,« pravi Vidalijeva.

Ves program bo tudi letos na ogled mednarodni strokovni javnosti, ki jo bodo organizatorji gostili v showcasu.

Bogat pa bo tudi mednarodni programa Festivala, ki ga je še pred odhodom pripravila Alja Predan. Obeta se gostovanje TEATAR &TD Zagreb z uprizoritvijo Magic evening v režiji Anice Tomić. Na programu je tudi uprizoritev Ordinary people v režiji Jane Svobodová in Wen Hui in produkciji Archa Theatre Praga, Češka in Hellerau Europaen Centre for the Arts, Dresden, Nemčija. V Maribor pa prihaja tudi uprizoritev Kristiana Smedsa Sad songs from the heart of Europe v produkciji sadsongskomplex:fi theatre group, Finska, ki jo bo moč videti v sklopu Finskega fokusa. Ta bo med 23. in 25. oktobrom, v publikaciji Sodobna finska drama pa so prevedena tri finska dela.

Kot poseben dogodek organizatorji napovedujejo še veliko razstavo na promenadi mariborskega mestnega parka v spomin na Tomaža Pandurja. Pripravila jo bosta Pandur Theatres, pod pokroviteljstvom Mestne občine Maribor v sodelovanju s Festivalom Borštnikovo srečanje. Na ogled bodo fotografije iz opusa Tomaža Pandurja.

Izvedena bo okrogla miza, na kateri se bodo srečali slovenski in nemški dramaturgi, na simpoziju, ki ga pripravlja DGKTS pa se bodo spraševali o (Ne)pretočnosti med institucionalno in neinstitucionalno gledališko sceno.

Letošnji festival, 52. po vrsti, se bo zgodil med 20. in 29. oktobrom na številnih lokacijah po mestu; stalnim bodo dodali tudi kak nov prostor. Celostno podobo so tudi letos zaupali mariborskemu umetniku Nenadu Cizlu.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/znan-je-program-52-festivala-borstnikovo-srecanje