V SNG Drama Ljubljana sklepna produkcija celoletne gledališke delavnice

Avtor: SNG Drama Ljubljana

V nedeljo, 18. junija, bo ob 19. uri v Mali drami premiera sklepne produkcije celoletne delavnice v okviru Kluba Hamlet z naslovom Sanjati?.


Foto: Urška Bračko

Po uspešno izvedenem natečaju za dijake O čem sanjaš?, na katerem so v ljubljanski Drami prejeli kar 54 izdelkov, so se v Drami odločili, da bodo tokrat povabili k sodelovanju vse avtorice in avtorje in se skupaj podali na pot iskanja generacijske gledališke misli. Ob izdatni mentorski podpori režiserja Žige Divjaka, gledališke pedagoginje Špele Šinigoj in dramaturginje Eve Kraševec so se v okviru sobotnih delavnic lotili poglabljanja in razširjanja v natečaju zastavljenih vprašanj. Razmišljali so o svetu, v katerega odraščajo mladi, o svetu, katerem bi želeli živeti, in o realnosti, ki jih bo pričakala že ob koncu srednje šole. Ugotavljali so, kaj si vsak želi postati in kaj bo zares postal. Preverjali so, kaj je posameznik pripravljen storiti za uresničitev najbolj skritih želj, ter se tudi spraševali o kompromisih, ki jih včasih sklepamo v življenju. Vprašali so se, ali je utopija prihodnost ali prihodnost utopija in predvsem, kaj v današnjem svetu pomeni sanjati. V produkciji nastopajo Ana Čuk, Lara Gobec, Manca Gosenca, Tamara Levar, Manca Mihorko, Luna Pentek, Ita Plotajs, Aljaž Primožič, Amadea Pristavec, Jan Vovk, Dana Pika Žigon, Nivec Žlof Androjna.

O natečaju O čem sanjaš?

Z natečajem so iskali nove umetniške stvaritve, ki odsevajo osebni izraz najstnikov, starih od 15 do 18 let. Prosili so jih, da svoje razmišljanje izrazijo z umetnostnim ali neumetnostnim besedilom (verzi, proza, samogovor, dramska besedila, eseji, razmišljanja, opisi, spisi …), likovno (slike, risbe) ali z glasbo, koreografijo, fotografijo, videom ali kakorkoli drugače. Vse te izrazne oblike so del gledališke umetnosti, iskali so predvsem pristne odzive in asociacije, ki bodo uokvirili temo natečaja.

Sodelujoče so želeli motivirati, da bi razmišljali o svetu, v katerem živijo, in o svetu, v katerem bi želeli živeti. Kateri od obeh svetov je pravi? Kako si predstavljajo utopijo. Kakšen je utopični svet? Ali v utopiji svet sploh obstaja? Kakšen bi svet lahko bil? Kaj je večnost? Ali v utopiji obstaja čas? Ali v idealnem svetu obstajajo družbena ureditev, razlike med posamezniki, socialna ureditev? Kakšen bi bil v idealnem svetu naš odnos do narave, kako bi to spremenilo naravo? ... Prejeli so kar 54 avtorskih izdelkov.

O Klubu Hamlet

Klub je namenjen dijakom, ki jih poleg ogleda gledaliških predstav zanimajo uprizoritvene umetnosti v najširšem pomenu in ki si želijo novih spoznanj, raziskovanja povezav med umetnostjo, zgodovino in aktualnimi družbenimi dogodki. V okviru klubskih dejavnosti organizirajo pogovore o predstavah in gledališču, članom omogočajo, da spoznajo zaodrje gledališča, povabijo jih na nekatere generalke in druge vaje, imajo pa tudi številne ugodnosti pri nakupu vstopnic.

V prihajajoči sezoni 2017/18 razpisujejo natečaj v okviru Kluba Najst

V okviru Mlade Drame in kluba Najst pripravljajo natečaj za krajše dramsko besedilo. Vse stare od 9 do 15 let vabijo k pisanju krajših dramskih besedil ali posameznih prizorov za bralno uprizoritev, namenjeno mladostnikom. Iščejo besedila, ki temeljijo na izkušnjah mladih piscev in ujamejo v naslov Zdaj vem, kako je biti drugačen zanimive zgodbe o drugačnosti skozi njihove oči. Rok za oddajo besedil je ponedeljek, 2. oktobra 2017 (datum poštnega žiga).

Klub Najst je namenjen mladim gledališkim navdušencem, ki si ob ogledu abonmajske predstave želijo pogovora o izbranih temah, o besedilu in ozadju uprizoritve, po predstavi pa vpogled v zakulisje. Poleg druženja na abonmajskih predstavah pripravljajo za člane kluba Najst tudi zanimiva srečanja, ki razširjajo pogled na gledališče.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-sng-drama-ljubljana-sklepna-produkcija-celoletne-gledaliske-delavnice