Zadnja letošnja premiera koprskega gledališča priredba Goldonijevih Baruf

Avtor: STA

Zadnja premiera koprskega gledališča v tej sezoni je koprodukcijska priredba Goldonijeve komedije Barufe. V komičnih barufah oz. zdrahah Goldonijeve študije o divjih in pregovorno prepirljivih ribičih iz Chioggie se prepoznajo zdrahe zdajšnjega časa in prostora ter populistične politične in ekonomske mahinacije in manipulacije.


Foto: Jaka Varmuž

Tokratne Barufe v režiji Vita Tauferja so nastale kot soprodukcija Gledališča Koper, Slovenskega stalnega gledališča iz Trsta, Istrskega narodnega gledališča - Mestnega gledališča Pulj in SNG Nova Gorica. Predstava bo v okviru letošnjega Primorskega poletnega festivala v sredo, 21. junija, gostovala najprej v Kopru, nato pa 23. junija v Pulju in 25. junija v Kromberku. Jeseni pa prihaja v vsa štiri gledališča, so po včerajšnji novinarski konferenci sporočili iz Gledališča Koper.

V hudih in komičnih zdrahah Goldonijeve študije o divjih in pregovorno prepirljivih ribičih iz Chioggie je prepoznati zdrahe zdajšnjega časa in prostora ter populistične politične in ekonomske mahinacije in manipulacije z nezadovoljnostjo in neizobraženostjo ožigosane in na socialno margino izrinjene človeške skupnosti, so zapisali.

Predstavniki vseh sodelujočih gledališč - Gordana Jeromela Kaić iz Pulja, Katja Pegan iz Kopra, Maja Jerman Bratec in Marko Bratuš iz Nove Gorice ter Barbara Briščik iz Trsta - so si bili skupni, da gre za prvo tako veliko koprodukcijo in za velik izziv.

Predvsem režiser Vito Taufer pa je v Goldonijevih ribičih prepoznal današnje ribiče. Le da so pomorščake, ribiče in gusarje iz Chioggie, divje in pregovorne prepirljivce, v igri zamenjali istrski, slovenski in hrvaški ribiči. Zgodba je sicer postavljena v obdobje proti koncu Avstro-Ogrske, a bridka usoda ribištva se seli dalje. In zato gre pri Barufah za splet nečesa, kar morajo danes kulturniki početi namesto države.

Predstavo so ustvarjalci tako prenesli v bogato paleto jezikov in narečij Istre. Igro je priredil hrvaški novinar, dolgoletni urednik Feral Tribune, politični analitik in eden najbolj duhovitih satirikov širšega kulturnega prostora Predrag Lucić, ki je poleg Iztoka Mlakarja tudi avtor songov. Svojevrstna je tudi glasba, saj oživi istrska lestvica, glasbo pa v živo igra njen avtor, sicer istrski virtuoz na kitari Damir Halilović - Hal, so še zapisali v koprskem gledališču.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/zadnja-letosnja-premiera-koprskega-gledalisca-priredba-goldonijevih-baruf