Na septembrskem Bitefu Lorenci z Biblijo in festivalsko produkcijo

Avtor: STA

Ugledni beograjski mednarodni gledališki festival Bitef je ob lanski 50-letnici uvedel novost, da festivalski program najprej predstavijo zunaj Srbije, v regiji. Letošnjo 51. izdajo, ki bo med 22. in 30. septembrom, so tako včeraj napovedali v Ljubljani, razlog za to je preprost: prvo ime letošnjega festivala bo slovenski režiser Jernej Lorenci.


Foto: Peter Uhan/SNG Drama Ljubljana

Lorenci, po mnenju selektorja festivala Ivana Medenice eno najbolj značilnih avtorskih imen v gledališču, je na Bitefu gostoval že trikrat, nazadnje z Iliado, vsakič pa po njegovih besedah vzbudi zanimanje tako občinstva kot strokovne javnosti. V osrednji program je tokrat uvrstil Biblijo, prvi poskus v izvedbi ljubljanske Drame.

Priznani slovenski režiser pa bo na letošnji izdaji zastopan s še eno predstavo. Za sam festival bodo v kratkem začeli pripravljati koprodukcijo Bitefa in Narodnega gledališča iz Beograda, ki bo v istem večeru izvedena na dveh prizoriščih: v festivalski zgradbi in omenjenem gledališču. Tako Biblijo, prvi poskus kot festivalsko produkcijo z delovnim naslovom Carstvo nebeško bo tematsko povezovala velika mitološka pripoved: če prva temelji na različnih zgodbah in psalmih iz svete knjige, bo druga temeljila na motivih iz srbske epske književnosti srednjega veka.

"Živimo v zelo turbulentnih časih, ko ne vemo, kam nas bo odneslo. Zdelo se mi je, da lahko v teh okoliščinah preskočimo dokumentarno gledališče, osredotočanje na intimne, družinske ali ljubezenske zgodbe, skozi katere prenašamo velike socialne, civilizacijske in filozofske teme, temveč da se neposredno vrnemo h gradivu, kot je zapisano že stoletja, z novim, drugačnim scenskim uvidom," je pred prihajajočim Bitefom pojasnil Medenica.

Celotnega programa ni razkril, tega bo v začetku julija v Beogradu, je pa v tamkajšnje medije že prišla novica, da bo na festivalu mogoče videti 24-urno predstavo brez premora Planino Olimp flamskega režiserja Jan Fabra, zasnovano na celotni grški mitologiji. Nevsakdanji umetniški spektakel bo v Beogradu pristal po gostovanjih na največjih svetovnih festivalih - na Dunaju, v Berlinu, Avignonu, Amsterdamu in Jeruzalemu. Predstava, ki bo poudarjala epsko dimenzijo v smislu dolžine trajanja, bo festival tudi odprla.

Lorenci je izrazil veselje, da je selektor uvrstil v program Biblijo, prvi poskus, ki je po njegovih besedah popolnoma drugačna od Iliade: ni atraktivna, ni politična, ne odpira tem, ki bi jih lahko, ampak je skromna. Predvsem pa se veseli, da bo prvič ustvarjal v Srbiji, za katero ni vedel, da razpolaga s takšno zakladnico epskih pesmi. "To so prvi dokumenti človeštva, dikcija teh davnih tekstov pa je moja obsesija. Povezuje jih neka neposrednost, čistost," je povedal režiser.

Kaj bo nastalo na odru, še ne ve, tudi tokrat pa namerava izhajati iz igralcev in iskati vmesne prostore med dvema nasprotnima si poloma: med junaki in žrtvami, med pripovedovanjem in prepovedovanjem. "Tema je fenomenalna, iskali bomo našo pot, kompozicijo, igrali se bodo z lepoto epske pesmi in iskali nekaj, kar lahko komunicira," je napovedal Lorenci. Predstava bo povezala srbske igralce z njegovo stalno ustvarjalno ekipo, za glasbo bo tokrat, kot izhaja iz gradiva za medije, poskrbela Karmina Šilec.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/na-septembrskem-bitefu-lorenci-z-biblijo-in-festivalsko-produkcijo