Samo M. Strelec s predstavo v poklon gospodu Franu Žižku

Avtor: STA

Režiser Samo M. Strelec svoj najnovejši projekt posveča režiserju in dramatiku Franu Žižku (1914 - 2008), očetu neodvisnega avantgardnega gledališča na Ptuju. Slednjemu je namreč namenjena predstava Dejansko gospod, ki bo nocoj premierno izvedena v klubu AFŽ. Igrajo Andraž Jug, Mirel Knez, Violeta Tomić in Uroš Potočnik.


Foto: Arhiv Novi ZATO.

Predstava je nastala na podlagi besedila sodobnega nemškega avtorja Philippa Löhlea. Njegova drama Genannt Gospodin je bila prevedena v 15 jezikov in uprizorjena na številnih odrih po Evropi.

"Vsebina je takšna, da bi bila Franu Žižku zagotovo všeč. Govori namreč o tem, kaj denar dela iz ljudi," je pojasnil Strelec. "Gospod dejansko želi drugačen svet. Svet, kjer ne bo denar sveta vladar. Svet, kjer bo to, kar si, pomembneje od tega, kar imaš."

Praizvedba te drame je bila leta 2007, na samem začetku finančne krize, v gledališču v Bochumu v režiji Krista Šagorja.

Prvo reprizo slovenske uprizoritve si bo v soboto na Ptuju ogledal tudi avtor drame. Ta dan bodo ob 11. uri priredili tudi okroglo mizo oz. pogovor z avtorjem, kjer bodo spregovorili o položaju dramatike v družbi, primerjalno med Nemčijo in Slovenijo.

Predstava Dejansko gospod je umeščena v novo prizorišče AFŽ, ki so ga ustvarjalci predstave uredili v prostorih nekdanje trgovine v središču Ptuja. "Zaprto trgovino začasno preurejamo v gledališče, kako bo z njim naprej, pa še ne vemo," je pojasnil Strelec, sicer ustanovitelj zavoda Novi Zato.

Uprizoritev posvečajo režiserju Franu Žižku (1914 - 2008), ki je prišel na Ptuj leta 1938 na povabilo Antona Ingoliča in tu ustanovil neodvisno avantgardno gledališče. "Ptuj je temu gospodu Franu Žižku dolžen nek poklon. Doslej se mu še ni oddolžil na pravi način. Ta predstava je naš gledališki poklon njemu," je pojasnil Strelec, ki si prizadeva, da bi na Ptuju Žižku postavili tudi spomenik. "Za zdaj zmoremo uprizoritev," je povedal Strelec.

Žižek velja tudi za pionirja slovenske televizije. Leta 1966 pa je kot ravnatelj mariborske Drame dal pobudo za Teden slovenskih gledališč, iz katerega se je kasneje razvil osrednji festival slovenskega gledališča Borštnikovo srečanje.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/samo-m-strelec-s-predstavo-v-poklon-gospodu-franu-zizku