Željko Hrs dobitnik Župančičeve nagrade

Avtor: STA

Najvišje priznanje Mestne občine Ljubljana za izjemne stvaritve na področju umetnosti in kulture za obdobje zadnjih dveh let bo prejel gledališki, filmski in radijski igralec Željko Hrs.


Željko Hrs / Foto: Luka Kaše, arhiv SMG

Hrs že vrsto let ustvarja v Slovenskem mladinskem gledališču (SMG), kjer se je izkazal kot razmišljujoč in angažiran umetnik širokih obzorij in izjemne etične drže. Kot so v utemeljitev predloga zapisali predlagatelji iz SMG, je lahko zgled kolegom in navdih prihajajočim rodovom igralcev. V preteklih dveh letih je pomembno sooblikoval predstave Norčevanje teme, Rokova modrina, Butnskala, Mi, evropski mrliči in Človeški faktor.

Poleg Hrsa bosta priznanje za izjemne stvaritve na področju umetnosti in kulture za obdobje zadnjih dveh prejela še avtorica animiranih filmov Špela Čadež ter pisatelj Goran Vojnović, Župančičevo nagrado za življenjsko delo za leto 2017 pa bo prejel skladatelj Jakob Jež.

Komisijo za podelitev nagrad so sestavljali Milček Komelj (predsednik), Ignacija J. Fridl, Matevž Čelik, Varja Močnik, Gregor Pompe, Tomaž Toporišič in Vojko Vidmar.

Dobitnikom bodo nagrade izročili 8. junija v Lutkovnem gledališču Ljubljana.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/zeljko-hrs-dobitnik-zupanciceve-nagrade