Prešernovo ne miruje

Avtor: PGK, SiGledal

Sezona 2016/17 gre počasi h koncu, a to ne pomeni, da Prešernovo gledališče Kranj miruje, saj se bodo pred poletjem, s šestimi predstavami, udeležili kar enajstih gostovanj oziroma festivalov. Julija in avgusta pa bosta v sklopu projekta Poletje Prešernovih nagrajencev v Kranju uprizorjeni predstavi s prejemniki Prešernovih nagrad.


Prešernovo gledališče Kranj / Foto: Boris B. Voglar

Kot so zapisali v Prešernovem gledališču Kranj, zaključujejo zelo uspešno sezono 2016/2017 z gostovanji na festivalih. "Ostajamo družbeno kritično gledališče, ki je vse bolj prepoznavno po odmevnih predstavah, te »odmevajo« tudi v tujini, zato smo deležni vse več povabil na različne festivale v tujini."

Za začetek letijo v daljno Indijo, kjer se bo predstava Judovski pes v režiji Yonathana Esterkina in izvedbi Mihe Rodmana, ki so jo pripravili v koprodukciji z Mini teatrom, 30. maja predstavila na Mednarodnem gledališkem festivalu Kolkata (6th International Theatre Festival Kolkata).

Kot so še zapisali v Kranju, so zelo ponosni, da se bo Žalujoča družina 1. junija predstavila na Sterijevem pozorju v Novem Sadu, 11. junija na Dnevih satire v Zagrebu, 14. junija v Kikindi, 15. junija na 25. Gledališkem maratonu v Somborju ter 5. julija na festivalu Mesto gledališče v Budvi (Črna Gora).

V predstavi, ki je nastala v koprodukciji s SLG Celje nastopajo Peter Musevski, Aljoša Koltak, Borut Veselko, Andrej Murenc, Aljoša Ternovšek, Blaž Setnikar, Darja Reichman, Lučka Počkaj, Barbara Ribnikar, Barbara Medvešček, Liza Marija Grašič. Na letošnjih dnevnih komedije v Celju je Igor Vuk Torbica za režijo te Nušićeve komedije prejel nagrado Žlahtni režiser 2017.

Predstavo Helverjevo noč bodo 26. junija odigrali na festivalu Zlati lev v Umagu (Hrvaška). Predstava je nastala v koprodukciji s ŠKUC gledališče iz Ljubljane v režiji Alena Jelena, v njej pa briljirata Darja Reichman in Blaž Setnikar.

Na gostovanje bodo odšli tudi s "festivalsko dolgoprogašico", predstavo Svetlane Makarovič: Mrtvec pride po ljubico, ki bo 7. julija na sporedu na 30. poletnem festivalu Barski ljetopis (Črna Gora). Drama prve dame slovenske poezije in dramatike v režiji Jerneja Lorencija, enega najbolj prodornih in nagrajenih slovenskih režiserjev v zadnjem času, je bila premierno uprizorjena 2014 v koprodukciji z Mestnim gledališčem Ptuj.

Za konec bodo z gostovanju zaključili nekoliko bližje, na Kongresnem trgu. Z jubilejno Muco Copatarico in romantično uspešnico Vsakih sedem valov bodo 18. junija sodelovali na festivalu Junij v Ljubljani. Predstava Muca Copatarica je na odru Prešernovega gledališča Kranj premierno zaživela 21. februarja 2008. Igralska ekipa, v kateri nastopa kot Muca copatarica Desa Muck, je prejela nagrado za poseben umetniški dosežek za skupinsko igralsko kreacijo na festivalu Zlata paličica 2010, nagrado Zlata Pika za najboljšo predstavo na 21. Pikinem festivalu v Velenju in 13. maja 2017 doživela častitljivo 100. ponovitev. Romantična komedija Daniela Glattauerja Vsakih sedem valov je nastala v režiji Alena Jelena in v koprodukciji s Mestnim gledališčem Ptuj v njej pa igrata in se zaljubljata Rok Vihar in Vesna Slapar.

Festival Junij v Ljubljani, ki že devetič vabi v središče Ljubljane, na Kongresni trg, bo sicer trajal 14 dni in bo ponudil več kot 30 kulturnih doživetij. Vsi dogodki so brezplačni. Ljubljana, od decembra 2015 ponosna nosilka naslova Unescovo mesto literature, se bo v okviru festivala poklonila legendarnemu pravljičnemu liku Muci copatarici, ki praznuje 60 let. Potekale bodo gledališke in lutkovne predstave, srečanje z ilustratorko Ančko Gošnik Godec, delavnice, razstava in rajanje s knjižno junakinjo. Povabljeni tudi v Knjižnico pod krošnjami, bralno zavetje v parku Zvezda.

Povezava: Več podrobnosti o letošnjem programu festivala Junij v Ljubljani


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/presernovo-ne-miruje