Umetniki obsodili racijo v priznanem moskovskem teatru

Avtor: STA

Ugledni ruski umetniki so danes obsodili racijo, ki so jo v torek zaradi domnevne goljufije izvedli preiskovalci v priznanem moskovskem gledališču Gogolj Center in na domu umetniškega direktorja Kirila Serebrenikova. Preiskali so gledališče, podprto od države, in direktorjevo stanovanje, pri tem pa ustavili vaje in zasegli telefone igralcev.


Moskva, Kremelj / Foto: Pixabay

Serebrenikova so preiskovalci po tem, ko so več ur pregledovali njegovo stanovanje, pridržali zaradi zaslišanja, čeprav je priča v primeru ukradenega denarja, ki ga je ruska vlada namenila za umetnost, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Kar so naredili direktorju, ni bilo prav," je novinarjem po poročanju tiskovne agencije Interfax dejal generalni direktor Bolšoj teatra Vladimir Urin. Urin, ki redko komentira zadeve, ki se ne tičejo Bolšoja, je po lastnih trditvah pisal predsedniku Vladimirju Putinu in protestiral nad načinom preiskave.

Putinov tiskovni predstavnik Dmitrij Peskov pa je povedal, da Kremelj ni dobil takšnega poziva, obenem je zanikal, da bi bila preiskava nenavadna.

Policija je sicer aretirala dva človeka, povezana z goljufijo, so danes sporočili moskovski preiskovalci in pri tem navedli računovodjo ter nekdanjega direktorja družbe, ki jo je ustanovil Serebrenikov. Sumijo ju, da sta prerazporedila okrog 200 milijonov rubljev (3,5 milijona dolarjev) državnih sredstev, ki so bila med letoma 2011 in 2014 namenjena popularizaciji umetnosti.

Pred Gogoljevim gledališčem se je že v torek zvečer zbralo več ducat podpornikov. Nekateri so racijo ocenili za politično motiviran napad na umetnost, Kremelj pa je zanikal, da bi šlo za karkoli političnega.

"Kiril Serebrenikov ni nek začetniški umetnik, temveč ponos Rusije in zelo znan v svetu," je pred gledališčem poudaril slavni filmski režiser Fjodor Bondarčuk in racijo označil za nezaslišano. Na spletni strani Afisha, posvečeni umetnosti, pa so zapisali, da je "Kiril Serebrenikov neprijeten" za oblast in domnevno goljufijo opredelili za absurd.

Gogoljev center je že bil tarča konservativnih aktivistov, ki so pred gledališčem celo postavili golo silhueto Serebrenikova, ruski minister za kulturo pa je bil kritičen do njegovih uprizoritev.

Gledališkega in filmskega režiserja Serebrenikova so za vodjo gledališča iz sovjetskega obdobja, ki se je soočalo z nepriljubljenostjo, imenovali leta 2012. Spremenil ga je v sodobno prizorišče, ki uprizarja njegova lastna dela ter gosti filmske in plesne festivale. Leta 2015 je v Bolšoju postavil balet Junak našega časa po klasičnem romanu Mihaila Lermontova. V uprizoritev je vključil plesalce na invalidskih vozičkih, še poroča AFP.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/umetniki-obsodili-racijo-v-priznanem-moskovskem-teatru