Zadnji teden v maju bo potekal v ritmu Drama Festivala 2017

Avtor: SNG Drama Ljubljana

SNG Drama Ljubljana z že četrtim Drama Festivalom končuje gledališko leto 2016/17 in napoveduje novo slavnostno sezono ob 150. obletnici ustanovitve ljubljanskega Dramatičnega društva in 100. obletnici smrti velikega slovenskega dramatika Ivana Cankarja.


SNG Drama Ljubljana / Foto: Peter Uhan

Na Drama Festivalu 2017 se bo od 25. do 31. maja zvrstilo sedem vrhunskih uprizoritev in številni spremljevalni dogodki. Raznolike gledališke poetike, ki jih smelo raziskujejo predstave nacionalnih gledališč iz Brna, Bratislave, s Cetinja in iz Zagreba, dopolnjujejo tri odmevne uprizoritve s slovenskih odrov, dve okrogli mizi s fokusom na poslanstvu nacionalnih gledališč v luči različnih kulturnih modelov in na (gledališki) obravnavi tranzicije iz socializma v kapitalizem, Režijski dialog, pogovori po predstavah in dva koncerta. Vse tuje predstave na Drama Festivalu 2017 bodo opremljene s slovenskimi nadnapisi.

Festival bo v četrtek, 25. maja, ob 19.00 na velikem odru odprla Gospa z morja Henrika Ibsena v izvedbi Národnega divadla Brno. Gospa z morja – Ellida Wangel –, sorodna duša Hedde Gabler, Nore Helmer in divje račke Hedvig Ekdal, je nenavadno očarljiva ženska, ki jo sredi mističnih fjordov preplavljajo valovi skrivnostne preteklosti. Veliki skandinavski dramatik jo postavi v središče svoje mračnjaško magične detektivke in skozi njen lik razpira vprašanja o upanju, veri in razumu. Pet dejanj prinaša močno gledališko izkušnjo hoje po tanki meji med navidezno vsakdanjo realnostjo in krhkimi sanjarijami v režiji umetniškega vodje gledališča in izvrstnega poznavalca slavnega norveškega dramatika Martin Františák. Impresivno stopnjevana in vizualno pomenljiva uprizoritev ponuja številne igralske presežke. Po predstavi bo pred Dramo pogovor z ustvarjalci, vodila ga bosta Iva Babić in Marko Mandić. Ob 22.30 se bo slavnost ob odprtju festivala nadaljevala s koncertom Tea Collorija in skupine Momento Cigano.

V petek, 26. maja, ob 17.00 bo pred Dramo potekal tematski pogovor o izzivih umetniškega vodenja gledališč z umetniškimi vodji večine gledališč, ki sodelujejo na festivalu: Martinom Františákom iz Brna, Diano Koloini iz Maribora, Eduardom Milerjem iz Trsta, Markom Bratušem iz Nove Gorice in Snježano Abramović Milković iz Zagreba. Ob 20.00 bo Zagrebačko kazalište mladih na velikem odru odigralo Nočno življenje Ivana Vidića v režiji Paola Magellija. Trud oz. poskusi upora Vidićevih junakov proti represivni in depresivni realnosti se zdijo sizifovski; uporniki so prej ali slej kaznovani. Magelli želi s svojo uprizoritvijo pokazati in zdrobiti ta kamen. Po predstavi bosta pred Dramo vodila pogovor z ustvarjalci Nina Ivanišin in Tadej Toš.

V soboto, 27. maja, ob 20.00 bo na velikem odru Drame nastopilo Slovensko stalno gledališče iz Trsta z uprizoritvijo Teorema. Igro Milana Markovića Matthisa po motivih istoimenskega romana Piera Paola Pasolinija je režiral Sebastijan Horvat. Avtorje predstave zanimata ugledališčenje propada krhke fasade nekega prestižnega družbenega sloja in poudarjanje razrednega boja skozi dva pogleda; prvo dejanje je neposredno povezano z motivi Pasolinijevega romana in se dogaja v Milanu v šestdesetih letih, drugo dejanje pa se dogaja v Trstu, danes. Pogovor z ustvarjalci po predstavi bosta pred Dramo vodila Barbara Cerar in Aljaž Jovanović.

V nedeljo, 28. maja, ob 20.00 bo na Drama Festivalu 2017 sodelovalo Slovensko narodno gledališče Nova Gorica z uprizoritvijo Peter Kušter, ki je na Dnevih komedije 2017 prejela nagrado žlahtna komedija. Prva slovenska uprizoritev bizarne operete kultne londonske skupine The Tiger Lillies se v režiji Ivane Djilas mojstrsko poigra z grotesko, črnim humorjem, petjem v falzetu, živo glasbo, lutkovno animacijo, plesom in še in še in še ... Po predstavi bosta pred Dramo vodila pogovor z ustvarjalci Maša Derganc in Bojan Emeršič.

V ponedeljek, 29. maja, bosta festivalsko dogajanje zaznamovali dve zanimivi prireditvi: ob 17.00 režijski dialog, na katerem se bosta študenta gledališke režije Jan Krmelj in Dorian Šilec Petek pogovarjala z režiserko Ivano Djilas ter režiserjema Sebastijanom Horvatom in Milošem Lolićem o vlogi sodobnega gledališča, o kulturni politiki ter o njihovih režijskih poetikah in inspiracijah, ob 20.00 pa na velikem odru Evripidova Medeja v režiji Oliverja Frljića in v izvedbi Drame Slovenskega narodnega gledališča Maribor. Frljićeva reinterpretacija antične drame izhaja iz vprašanja položaja ženske v sodobni družbi ter vidne in nevidne diskriminacije na podlagi spolne identitete. Po predstavi bo pred Dramo pogovor z ustvarjalci, vodila ga bosta Nataša Barbara Gračner in Uroš Fürst.

V torek, 30. maja, ob 20.00 se bo na velikem odru predstavilo Kraljevsko pozorište Zetski dom s Cetinja. V Evropi večkrat nagrajeni madžarski režiser Árpád Schilling se v skupinskem avtorskem projektu Do koder pogled seže posveča aktualnim perečim temam Črne gore, Balkana, Evrope, sveta ... Uprizoritev je nastala na podlagi igralskih improvizacij, ki so jih zapisali ter primerno uredili in nato postavili na oder. Pogovor z ustvarjalci po predstavi bosta pred Dramo vodila Saša Mihelčič in Klemen Janežič.

Zadnji dan festivala in meseca maja bo najprej na sporedu tematski pogovor Dramatika in tranzicija, ob 17.00 pred Dramo. Osrednji gost pogovora o dramah, priredbah in besedilnih predlogah, ki postavljajo v središče svojega zanimanja tranzicijo iz socializma v kapitalizem v vsej družbenopolitični in osebni razslojenosti, bo dramatik Pavol Weiss. Na sklepni večer Drama Festivala 2017 bo ob 19.00 nastopilo Slovenské národné divadlo iz Bratislave. V krstni uprizoritvi distopične drame Pavola Weissa Iz življenja človeštva v režiji uveljavljenega bosanskega režiserja Dina Mustafića gledamo uporniška mladeniča, ki sta na začetku podobna v svojem boju za drugačno družbo, počasi pa se razvijeta v pripadnika diametralno nasprotnih (političnih) polov. Mladeniča povezuje ženska – Monika. Njeno hrepenenje po smislu in lepoti v tem umazanem svetu nasprotuje ljubezenskim razočaranjem in izgubi idealov. Weiss prek njenih staršev kritično pogleda tudi na generacijo, »ki je kriva za vse«, in na izpraznjene odnose, ki počasi razkrajajo ljudi. Po predstavi bo pred Dramo pogovor z ustvarjalci, vodila ga bosta Saša Pavček in Igor Samobor. Sklepni festivalski večer bo ob 22.30 slavnostno zaokrožil koncert skupine Moonlight Sky.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/zadnji-teden-v-maju-bo-potekal-v-ritmu-drama-festivala-2017