Andreja Kovač bere sodobno slovensko dramo

Avtor: Andreja Kovač

Režiserka Andreja Kovač je štafeto branja sodobne slovenske dramatike sprejela iz rok Jureta Gantarja. S pomočjo SiGledalovega iskalnika je prebrskala bazo sodobnih slovenskih dramskih besedil in se odločila, da obiskovalcem portala v branje priporoči tekst Simone Semenič 5fantkov.si.


Andreja Kovač / Foto: Maxime Côté

Najprej čestitke in zahvala vsem tistim, ki so sodelovali pri nastanku portala SiGledal. Na drugi strani oceana je internet zame edino okno v svet slovenskega gledališča. Fotografije in posnetki predstav, kritike, vse to lahko najdem v slovenskih medijih, a le portal SiGledal mi omogoča neposreden stik s sodobno slovensko dramatiko.

Priznati moram, da se je ob branju sodobnih slovenskih besedil v meni naselila topla gledališka nostalgija po slovenskem gledališču. Z veseljem sem znova prebrala stare znance, besedila Dušana Jovanovića, Žanine Mirčevske in Iva Svetine. Presenetili so me novi glasovi Tiborja Hrsa in Vesne Hauschild, na koncu pa sem znova končala pri Simoni Semenič.

Iz Simone bruha unikaten dramski glas, ki me vedno znova prevzame s svojo neposrednostjo in brutalno močjo, s katero piše svoje like. 5fantkov.si je zame eden izmed najboljših dramskih tekstov, kar sem jih kdaj prebrala. Človečnost v nečloveški krutosti nasilja. Ko berem, mi po glavi rojijo intervjuji z evropskimi borci ISIS-a, še zlasti neki Belgijec iz intervjuja za BBC, ki prostodušno razglasi, da čeprav prejema podporo države, zanj Belgija ni dom in ji ne dolguje ničesar. Kako fantki postanejo rezalci glav, režejo pravice, vodijo svet, vsak na svoj način, igraje? Grozljivo pravzaprav. Fantki se igrajo. S tanki ali pa s financami. Vedno s človeškimi življenji. Bravo Simona.

Povezava: Simona Semenič: 5fantkov.si


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/andreja-kovac-bere-sodobno-slovensko-dramo