Ljubljanska Drama s koncertom napovedala novo sezono

Avtor: STA

S koncertom skupine D Drams, sestavljene iz soustvarjalcev gledališča, je SNG Drama Ljubljana v petek zvečer na ploščadi pred stavbo napovedala novo sezono, posvečeno 150-letnici Dramatičnega društva in 100-letnici smrti Ivana Cankarja. Sestavljena bo iz slovenskih dramskih besedil, koprodukcijska predstava bo Pohujšanje v dolini šentflorjanski.


SNG Drama Ljubljana / Foto: Peter Uhan

Slavnostno sezono je nacionalno gledališče razgrnilo s celodnevnim praznovanjem. Najprej z dnevom odprtih vrat, na katerem so obiskovalci lahko spoznali poklice, povezane z gledališčem, nato z brezplačnim koncertom posebej za to priložnost sestavljene skupine D Drams, ki je v postavi Bojana Emeršiča na bobnih, Jurija Zrneca na kitari, Matica Rozmana na bas kitari, Jožeta Šaleja na klaviaturah in Klemna Slakonje kot vokalista uprizorila koncert za vse generacije.

Pri venčku prepoznavnih slovenskih pop in rock skladb, med katere se je uvrstilo tudi nekaj tujih, sta se jim v vlogi pevca pridružila še Nina Valič skupaj s flavto in Jernej Šugman. Ravnatelj Igor Samobor pa je nastop prekinjal z razlago, zakaj so se v Drami odločili celotno prihodnjo sezono oblikovati s slovenskimi avtorji, in s predstavljanjem načrtovanih uprizoritev, katerih naslove je več sto zbranih pred stavbo lahko videlo tudi na platnu.

Samobor je obletnico Dramatičnega društva, ki je posadilo seme bodočemu profesionalnemu gledališču, navedel kot pravi razlog za praznovanje. "Koliko podjetij v Sloveniji se lahko ponaša s sloganom 'od leta 1867'", se je vprašal. Snovalci društva po njegovih besedah v resnici niso imeli ničesar, ne iger ne ansambla niti finančnih sredstev in prostorov: "Imeli so samo močno voljo in ponos."

Stoletje in pol zatem ima slovensko gledališče, kot je dejal, skorajda identične težave: "Ima precej nezainteresirane starše, ki jih je treba ves čas prepričevati, da je umetnost in z njo tudi gledališče predpogoj za kakovostno družbeno okolje in da se bogastva ne meri izključno po debelini denarnice. In ima dušebrižnike, Govekarje, ki pravijo, kaj bo naš narod z umetnostjo, naj se rajši dobro zabava."

Ali se gledališče sploh izplača, komu je sploh namenjeno, so ljudje zreli za umetnost in kakšen je dobiček, če sploh je, so vprašanja, ki nam po Samoborjevih besedah tudi danes niso tuja. Prepričan pa je, da se "pravljica o gledališču" še ne bo tako hitro končala.

Sezono 2017/18 bo zaobjel Anton Tomaž Linhart. Septembra bo začel režiser Luka Martin Škof z Županovo Micko v Mali drami, aprila prihodnje leto jo bo na velikem odru končal Janusz Kica s komedijo Ta veseli dan ali Matiček se ženi.

Nekdanji dolgoletni ravnatelj tega gledališča Janez Pipan bo uprizoril še danes aktualne Cankarjeve Hlapce. Na velikem odru bosta tudi velikana modernega gledališča Dušan Jovanović z dramo razpada ljubezenske zveze Zid, jezero v postavitvi srbskega režiserja Miloša Lolića in Mile Korun s sarkastično komedijo Sveti mož v režiji Matjaža Zupančiča. Zadnja predstava v letu 2017 pa bo Krasni novi svet po motivih Aldousa Huxleyja s senzoričnim gledališčem Barbare Pie Jenič v Mali drami.

V nadaljevanju se bo s priredbo Visoške kronike Ivana Tavčarja spopadel Jernej Lorenci, ob Cankarjevi obletnici bo v Cankarjevem domu sledila velika koprodukcija Pohujšanje v dolini šentflorjanski v režiji Eduarda Milerja, Mala drama pa bo gostila Grenke sadeže pravice Milana Jesiha v režiji Jana Krmelja. Zadnje na malem odru bo delo Svetlane Makarovič Prekleti kadilci, ki jo bo Tin Grabnar spremenil v kabaret.

Za najmlajše načrtujejo dogodivščine Petra Klepca v postavitvi Maje Sever, v sodelovanju s študenti gledališke akademije pa bodo uprizorjene Solzice po Prežihovem Vorancu v režiji Doriana Šilca Petka. "Vsa besedila slavnostne sezone so slovenska. To je mogoče največja, najbolj drzna, a tudi najbolj prava odločitev," je poudaril Samobor.

V koncertnem ciklu Drama akustika se bo zvrstili Orleki, Zmelkoow, Damir Avdić, Damir Imamović, Severa, Iztok Mlakar, Bossa de novo in Rudi Bučar ter za najmlajše Maček Muri.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/ljubljanska-drama-s-koncertom-napovedala-novo-sezono