V Španiji na ogled lutkovna zapuščina Milana Klemenčiča

Avtor: STA

V španskem mestu Granada bo od danes do 11. junija na ogled del zapuščine pionirja slovenskega lutkarstva Milana Klemenčiča, ki sta jo za potujočo razstavo pripravila Lutkovni muzej in Lutkovno gledališče Ljubljana (LGL). Razstavljene so Klemenčičeve lutke, scenografije in dokumenti.


Foto: Žiga Koritnik

Klemenčičeva zapuščina bo predstavljena z dediščino še dveh velikih pionirjev evropskega lutkarstva, italijanskega Vittoria Podrecce in španskega Hermenegilda Lanza, so sporočili iz LGL.

Poleg razstave bodo na sporedu tudi lutkovne predstave, številna predavanja in strokovne delavnice, povezane z ohranjanjem lutkovne kulturne dediščine in pridobivanjem novega občinstva. LGL bo v Granadi med drugim dvakrat uprizorilo Klemenčičevega Doktorja Fausta iz leta 1938.

Potujoča razstava, ki je nastala v okviru evropskega projekta All Strings Attached: The Pioneers of European Puppetry Behing the Scenes, je bila lanskega septembra na ogled v Ljubljani, novembra v Osijeku, iz Granade pa bo junija odpotovala v Italijo, kjer bo še zadnjič na ogled v bližnjem Čedadu.

Namen projekta, ki ga podpira Evropska komisija v okviru programa Ustvarjalna Evropa, je izpostaviti nekatere ključne mejnike v lutkovni zgodovini: Klemenčičevo miniaturno gledališče, marionetno gledališče Podrecce, ki je s svojim varietejskim in opernim programom pomembno vplival na evropsko lutkovno umetnost, ter dela Lanza, ki v družbi skladatelja Manuela de Falla in pesnika Federica Garcie Lorce velja za utemeljitelja španskega lutkarstva.

Milan Klemenčič (1875-1957) velja za začetnika umetniškega lutkovnega gledališča, ki je v Slovenijo presadil italijansko in nemško tradicijo ter se posvečal predvsem marioneti beneškega modela.

Nad lutkami se je navdušil že v otroških letih in je pozneje ob študiju slikarstva v Benetkah, Milanu in Münchnu redno zahajal v lutkovna gledališča. Na svojem domu v Šturjah pri Ajdovščini je leta 1910 uprizoril igro Mrtvec v rdečem plašču, ki je pomenila rojstvo slovenskega lutkovnega gledališča.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-spaniji-na-ogled-lutkovna-zapuscina-milana-klemencica