V Ljubljani in na Vrhniki se bodo spomnili Cankarjevega rojstnega dne

Avtor: STA

V Ljubljani in na Vrhniki se bodo tudi letos poklonili spominu na Ivana Cankarja, ki ga literarna veda uvršča med začetnike in osrednje literate slovenske moderne ter med najpomembnejše slovenske književnike. V Ljubljani bo sredina prireditev ob literatovem rojstnem dnevu pred Cankarjevim domom in na Rožniku, na Vrhniki pa v njegovi spominski hiši.


Ivan Cankar / Foto: Wikimedia Commons

Cankarjev dom (CD) bo 141. obletnico Cankarjevega rojstva proslavil s slovesnostjo Umetniku v spomin na ploščadi Trga republike oz. pri književnikovem kipu. Na njej bodo v sredo, 10. maja, 12.30 z recitacijami njegove pesmi Srečala sva se na cesti iz zbirke Erotika v osmih jezikih nastopili ustvarjalci, katerih materni jezik ni slovenščina, a že vrsto let živijo in ustvarjajo v Sloveniji. Za francosko različico pesmi bo poskrbel Mathias Rambaud, za dansko Jette Ostan Vejrup, špansko Carlos Pascual, za japonsko Nagisa Moritoki Škof.

Pesem bo v italijanščini interpretirala Marella Nappi, v angleščini Erica Johnson Debeljak, v arabščini Mohamad Abdul Monaem, v ruščini pa Sofija-Agnesa Jakuncova. Dogodek bosta pospremila glasbeni nastop Janeza Škofa na harmoniki in nagovor generalne direktorice CD Uršule Cetinski. Na brezplačni prireditvi bodo obiskovalce pogostili s skodelico kave in suhimi hruškami, so sporočili iz CD.

V sredo ob 18. uri pa Olepševalno društvo Rožna dolina, Četrtna skupnost Mestne občine Ljubljana Rožnik in Društvo slovenskih pisateljev pripravljajo prireditev na Cankarjevem vrhu na Rožniku. Ta bo posvečena Cankarjevemu poslednjemu delu Podobe iz sanj, ki so izšle pred sto leti. Povezali bodo njegovo mladostno poezijo, ki jo je uglasbil Boštjan Soklič, z njegovim poslovilnim delom. Poleg Sokliča bosta na prireditvi, ki jo bo povezovala Cvetka Bevc, nastopila še Saša Pavček in Milan Jesih.

Na Vrhniki pa bo v okviru Cankarjevih dnevov, ki jih pripravljajo v obliki kulturnih in športih prireditev v počastitev Cankarjevega rojstnega dne, svoja vrata v sredo odprla Cankarjeva spominske hiša na klancu. Hiša bo odprta od 9. in 18. ure, ob 9. uri pa prirejajo tudi brezplačno vodenje po Vrhniki, ki so ga naslovili Po poteh Cankarjeve mladosti.

Ivana Cankarja (1876-1918) umeščamo med najpomembnejše slovenske književnike, mnogi celo v sam vrh. V ljubljanski realki se je pridružil dijaškemu društvu Zadruga, kjer se je spoprijateljil z Dragotinom Kettejem, Josipom Murnom in Otonom Župančičem, s katerimi je postal prepoznavna četverica, ki je jezikovno in umetniško prenovila slovensko književnost.

Cankarjev opus je obsežen in raznovrsten. Pisal je pesmi, črtice, novele, povesti in romane, drame, eseje, satire, polemike, feljtone ter kritične spise in politične članke. Njegove začetke predstavljajo pesniška zbirka Erotika, zbirka Vinjete in dramska igra Romantične duše. Pesništvo je kmalu opustil in se posvetil proznim in dramskim delom. Krajšo prozo je pisal pod vplivom romantike, naturalizma in dekadence, v povestih in romanih pa se čuti vpliv simbolizma in impresionizma. V središču njegovih del je posameznik v sporu z delavskim, malomeščanskim vsakdanjikom.

Dramska dela je sprva ustvarjal pod vplivom Henrika Ibsena in Nikolaja Vasiljeviča Gogolja, s poznejšimi dramami (Za narodov blagor, Kralj na Betajnovi, Pohujšanje v dolini šentflorjanski, Hlapci, Lepa Vida) pa je slovensko dramatiko pod vplivom nove romantike obogatil s psihološko, socialno in pesniško dramo, komedijo in burko.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-ljubljani-in-na-vrhniki-se-bodo-spomnili-cankarjevega-rojstnega-dne