Na festivalu monodrame v Bitoli slovenska predstava Irena! ali Ne morem več!

Avtor: STA

V Bitoli se začenja 19. mednarodni festival monodrame. V tekmovalnem programu bo uprizorjenih deset predstav iz devetih držav, iz Slovenije bo to Irena! ali Ne morem več! avtorice in igralke Mirel Knez v režiji Nicka Upperja. V tekmi za grand prix bodo še predstave iz Estonije, Hrvaške, Rusije, Nizozemske, Poljske, Izraela, Nemčije in Makedonije.


Mirel Knez / Foto: Arhiv Center za kulturo, šport in prireditve Izola

Festival v Bitoli bo potekal do 9. maja, nocoj pa ga bo uvedla makedonska predstava z angleškim naslovom Wedding Game, v kateri nastopata Igor Džambazov in Vesna Petruševska. V tekmovalnem programu sta sicer dve makedonski predstavi - Lolita v izvedbi igralca Aleksandarja Dimitrova in God is Alive v izvedbi Dragane Bosnić, iz ostalih osmih držav pa po ena.

Zaključek festivala bo zaznamoval koncert gledališke glasbe skladatelja Gorana Trajkovskega, ki bo posvečen zmagovalcem, je po poročanju makedonske tiskovne agencije MIA povedal Borce Dimitrovski, direktor Kulturnega centra v Bitoli, ki festival organizira.

Festival v Bitoli slavi gledališče, umetnost in vse, kar je lepega v monodrami. Pod izbor letošnjih desetih tekmovalnih predstav se podpisuje mednarodna žirija, v sestavi predsednik Emre Erdem (Turčija) in člani Polet Smith (Nizozemska), Nina Mazur (Nemčija), Igor Džambazov in Atila Klinche (oba iz Makedonije).

V tekmi za grand prix bo tudi slovenska predstava Ne morem več! avtorice in igralke Mirel Knez v režiji Nicka Upperja. V ospredju monodrame je zategnjena novinarka in intelektualka Irena, ki želi postati pisateljica, najraje slavna. Svojo prvo knjigo je že oddala založbi, a od urednika ne prejme nobenega klica. Predstava govori o tem, kako smo lahko kritični do drugih, kadar nam v življenju ne gre preveč dobro... in o tem, kaj v življenju pomenita uspeh in slava.

Na gledališkem festivalu v slovaški Nitri pa bo danes uprizorjen filozofski performans Kako se kali eksistencialna revolucija?, ki ga je prav tako režiral Upper, v njem pa nastopata filozof Primož Repar ter performerja Olga Grad in Niko Goršič.

Reparjevo filozofsko predavanje se napaja iz zamisli češkega dramatika, misleca, oporečnika in državnika Vaclava Havla o eksistencialni revoluciji, ki vgrajuje neekonomijo v eksistencialno revolucijo kot zmožnost za etično nalogo. Ta zahteva spremembo osebne zavesti, katera sega čezse, od posameznika k skupnosti, piše na Facebook strani predstave, ki je bila premierno uprizorjena septembra v sklopu mednarodne delavnice in konference Soerena Kierkegaarda.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/na-festivalu-monodrame-v-bitoli-slovenska-predstava-irena-ali-ne-morem-vec