V Slovenski kinoteki podelitev berta za Ivo Zupančič

Avtor: STA

V Slovenski kinoteki bodo nocoj po projekciji filma Cvetje v jeseni v režiji Matjaža Klopčiča podelili nagrado bert za življenjsko delo na področju filmske in televizijske igre. V Društvu slovenskih režiserjev so nagrado posthumno namenili igralki Ivi Zupančič, v njenem imenu pa jo bo prevzel sin Janez Kardelj, so sporočili z društva.


Iva Zupančič / Foto: Marko Modic, arhiv SLOGI

V utemeljitvi nagrade bert piše, da so sledi, ki jih je Iva Zupančič s svojo igro pustila v slovenskem kulturnem prostoru, "globoke in nepozabne". Njeno prvo srečanje s filmsko igro je bilo v filmu Jara gospoda režiserja Bojana Stupice leta 1953. Vloga je bila sicer majhna, a že takrat je Iva Zupančič pokazala, da zanjo ni majhnih in velikih vlog, da šteje edinole igralska prepričljivost, so zapisali v društvu.

Zelo prepričljiva je bila tudi v vseh drugih filmskih vlogah - v utemeljitvi nagrade bert jih je naštetih le nekaj: Liza v Cvetju v jeseni v režiji Matjaža Klopčiča, Lucija v Veselici režiserja Jožeta Babiča, Esterina mama v Klopčičevih Iskanjih, ravnateljica v filmu Krč režiserja Boža Šprajca ter babica v filmu L... kot ljubezen Janje Glogovac.

Nastopila je v številnih televizijskih vlogah, vse do njene zadnje, vloge igralke v kratkometražnem igranem filmu Nejca Levstika Talenti leta 2014.

S svojimi kreacijami je Iva Zupančič plemenitila tudi gledališke odre. V teatru je bila sprva angažirana v Mestnem gledališču ljubljanskem, od leta 1962 pa do upokojitve leta 1993 pa je bila članica ljubljanske Drame. Sodelovala je tudi pri gledališču Oder 57, projektu Noordung Dragana Živadinova ter radijskih igrah.

V karieri je prejela več nagrad, med njimi leta 1968 nagrado Prešernovega sklada za vlogo Ruth v drami Harolda Pinterja Vrnitev, leta 1971 Borštnikovo diplomo za vlogo Elize Doolittle v drami Georgea Bernarda Shawa Pygmalion, leta 1997 pa Borštnikov prstan.

Ustvarila je za današnje čase nepredstavljivo število vlog, veliko je igrala tudi v radijskih igrah in recitalih ter v televizijskih igranih sporedih. "Iva Zupančič se je polnokrvno predajala vsemu, česar se je lotila," še piše v utemeljitvi. Iva Zupančič je preminula 14. aprila v Ljubljani v starosti 86 let.

Društvo slovenskih režiserjev nagrado, ki se imenuje po slovenskem filmskem in gledališkem igralcu Bertu Sotlarju, podeljuje dvakrat letno, izmenjaje igralki in igralcu. Doslej so jo prejeli Boris Juh, Milena Zupančič, Radko Polič - Rac in Ivanka Mežan, Miha Baloh in Štefka Drolc.

Igralki se bodo danes poklonili tudi v ljubljanski Drami z žalno slovesnostjo, ki se bo začela ob 13. uri.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-slovenski-kinoteki-podelitev-berta-za-ivo-zupancic