Slovenska plesalca Gašper Kunšek in Žigan Krajnčan na festivalu v danskem Aarhusu

Avtor: STA

Na festivalu Spring Forward v danskem Aarhusu bo v okviru mreže Aerowaves danes gostoval duet avtorjev in plesalcev Gašperja Kunška in Žigana Krajnčana z naslovom Ejlijen ekspres/Alien Express. Duet je bil izbran med 20 predstav, ki jih bo v okviru omenjenega festivala predstavila evropska plesna mreža Aerowaves.


Foto: Sunčan Stone

Duet raziskuje odnos med plesalcema in vse, kar se pojavi med njima kot posledica dveh nasprotij. Alien Express je predstava, ki gledalca razoroži in z njim ostane še dolgo po ogledu. Duet, trdno zasidran v poetično prijateljstvo, potuje med dvojnostjo in enostjo, odstranjuje prizemljene vzorce verbalnega komuniciranja in vnaša univerzalno komunikacijsko raven z namenom prikazati raznovrstnost načinov dojemanja in uravnavanja fizičnih akcij, ne glede na politično, versko in nacionalno pripadnost, osebna načela in prepričanja, so zapisali v zavodu Flota.

"Ples je osišče najine pozornosti natanko v toliko, kolikor greva lahko čez. Pri tem padava v črvino, izginjava in se dvigava; eden drugega in hkrati vse in vsakogar. Gre za integrirano izkušnjo rasti spiralnega zavedanja in medsebojne absorpcije trenutka med nama (in nami) tukaj in zdaj," pa sta povedala avtorja.

Krajnčan se je rodil leta 1995 v Kranju. Kot osnovnošolec je igral, pel in plesal v dveh muzikalih in filmu. Po končani osnovni šoli se je vpisal na gimnazijo s poudarkom na sodobnem plesu. V tem času je prejel več nagrad in sodeloval v šolskih produkcijah pod mentorstvom Maje Delak, Matjaža Fariča, Gašperja Tiča, Matije Ferlina in Kaje Lorenci.

Kunšek se je rodil leta 1997 na Jesenicah. Od malih nog je treniral nogomet in ples, vendar je kmalu dal prednost plesu. Devetkrat zaporedoma je prejel prvo nagrado na državnem tekmovanju IDO. Sodeloval je v predstavi Romana, otroci in pošast Pozabaa avtorice Ivane Djilas, je član Abismo Crew, ekipe Urban Roof ter Hidden Slvic DNA.

Festival Spring Forward v Aarhusu poteka med 28. in 30. aprilom.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/slovenska-plesalca-gasper-kunsek-in-zigan-krajncan-na-festivalu-v-danskem-aarhusu