Tomaž Toporišič bere sodobno slovensko dramo

Avtor: Tomaž Toporišič

Tomaž Toporišič, dramaturg, esejist, teatrolog in kritik, je s pomočjo SiGledalovega iskalnika prebrskal bazo sodobnih slovenskih besedil in se odločil, da obiskovalcem portala v branje priporoči tekst Iva Svetine Grobnica za Pekarno.


Tomaž Toporišič / Foto: Osebni arhiv

Grobnica za Pekarno je nenavadna igra nenavadnega in izjemnega pesnika in dramatika s podnaslovom Skoraj dokumentarna drama. Ivo Svetina se je po seriji izjemnih pesniških iger, ki so priklicale svetove od Tibeta do Caprija, protagoniste od Zaratustre in Lenina do kralja Šahriara in njegovega brata Šahzemana, vrnil k enemu od izvorov svojega kreativnega duha, hkrati pa tudi intelektualnega, umetniškega in političnega vrenja poznega socializma, k eksperimentalnemu gledališču Pekarna, času, ko se je pripravljala uprizoritev danes že nekoliko pozabljene, a zato nič manj briljantne Kiševe novele Grobnica za Borisa Davidovića.

V skorajda dokumentarni drami najdemo igralce, odrskega mojstra, ustanovitelja Pekarne, režiserja, pisca in dramaturga, politike in politikante. Hkrati pa se to dokumentarno pričevanje o predstavi, ki je nastajala, a ni nikoli ugledala premiere v gledališču, ki se je ukinilo, da bi se reinkarniralo na spodnjem odru Slovenskega mladinskega gledališča kot prelomna Missa in A Minor Ljubiše Ristića, spaja in prehaja v fiktivni svet Kiševe novele. Meta-gledališče postane gledališče, v katerega spet vdre realnost, da bi se ta umaknila fikciji.

Igra Grobnica za Pekarno je bralčev užitek, ki ga je pred kratkim Svetina dodal kot prilogo svojemu esejistično-knjižnemu pričevanju, knjigi Gledališče Pekarna (1971–1978). Rojstvo gledališča iz duha svobode (Knjižnica MGL, 2017). Upajmo, da se bo ta z Grumovo nagrado nagrajena drama iz bralnega kmalu spremenila tudi v gledališki užitek. Da se bo dokument o neuprizorjeni predstavi spremenil v predstavo po uprizorjenem dokumentarnem dramskem besedilu Iva Svetine.

Bralno štafeto predajam letošnji prejemnici Grumove nagrade za mladega dramatika oziroma mlado dramatičarko Niki Švab, avtorici izvrstne »črne komedije« Ujeti trenutek, magistrski študentki Dramaturgije in scenskih umetnosti na ljubljanski Akademiji za gledališče. Zato, ker so mladi dramaturgi, dramatiki, režiserji in igralci izjemno lucidni in zavzeti bralci sodobne slovenske dramatike.

Povezava: Ivo Svetina Grobnica za pekarno


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/tomaz-toporisic-bere-sodobno-slovensko-dramo