V Splitu protesti proti Frljićevi predstavi Naše nasilje in vaše nasilje

Avtor: STA

Več sto protestnikov je pred poslopjem hrvaškega narodnega gledališča v Splitu nasprotovalo včerajšnji gledališki predstavi Naše nasilje in vaše nasilje režiserja Oliverja Frljića. Predstava je na sporedu letošnjih Marulićevih dnevov. Prireditev podpira hrvaško ministrstvo za kulturo, ki se je medtem tudi distanciralo od Frljićeve predstave.


Foto Wiener Festwochen © Alexi Pelekanos

Splitske proteste so organizirale lokalne skrajnje desničarske stranke ter veteranske in katoliške organizacije. Po ocenah hrvaških medijev je bilo približno 300 protestnikov, shod so spremljale tudi okrepljene policijske enote.

Na shodu je bilo videti tudi nune, protestniki pa so nosili različne napise, kot sta "Ta predstava me žali" in "Frljić go to Hell", je bilo videti na fotografijah s protestov. Poslušali so pesmi proustaškega pevca Marka Perkovića - Thompsona.

Govorniki so med drugim ocenili, da je Frljićeva predstava "nacionalna sramota", da "žali kristjane in muslimane", da "ne gre za umetnost", ter da "HNK ni zasebno gledališče, v katerem lahko igrajo karkoli". Med drugim so ocenili, da gre "za posebno vojno proti Hrvaški" ter da je "Frljić nacionalni izdajalec", ki "potrebuje eksorcista".

Novinarji med protestniki niso naleteli na koga, ki je že videl Naše nasilje in vaše nasilje, proti kateri protestira, a so bili nekateri protestniki seznanjeni s provokativnimi deli predstave. Čeprav so protestniki poudarjali, da predstava žali "njihova verska in nacionalna čustva", so bili posebej glasni tisti, ki so žalili Frljića zaradi tega, ker je bil rojen v Travniku v BiH.

Nekateri so kritizirali tudi ministrstvo za kulturo, ki finančno podpira manifestacijo Marulićevi dnevi. Z ministrstva so se v sobotnem sporočilu distancirali od programa manifestacije, češ da je "potrebno pri ustvarjanju in izvajanju umetniških del misliti na verska in nacionalna čustva kot tudi temeljne človekove pravice vsakega posameznika in družbene skupine".

Selektor programa Marulićevih dneh Igor Ružić je ocenil, da ministrstvo namesto, da bi zavarovalo umetniško svobodo, spodbuja cenzuro.

Frljić je hrvaško ministrico za kulturo Nino Obuljen Krožinek povabil, naj si ogleda današnjo predstavo ter naj potem presodi, ali je res do koga žaljiva.

Obuljen Krožinekova ni prišla na predstavo, ki je bila odigrana s približno polurno zamudo. Najprej je policijo nekdo obvestil, da je v gledališču podtaknjena bomba. Po policijskem pregledu poslopja je potrjeno, da je šlo za lažni preplah.

Policija je morala posredovati tudi med gledalci, ker so nekateri izmed protestnikov kupili vstopnice in iz zadnjih vrst v gledališču poskusili ovirati začetek predstave. Vzklikali so gesla proti predstavi ter peli različne domoljubne in desničarske pesmi. Na to so jim odgovorili ostali gledalci, ki so zapeli priljubljeni napev Neka cijeli ovaj svijet iz znanega muzikala Jalta, Jalta.

Na koncu so policisti pospremili protestnike iz gledališča, predstava pa je stekla. Večina gledalcev je bila navdušena nad predstavo, nekateri pa niso skrivali razočaranja iz istih razlogov, kot so jih navajali protestniki pred začetkom.

Veteranska združenja iz Splita so včeraj tudi kazensko ovadila Frljića, Ružića, asistentko predstave Barbaro Babačić in intendanta splitskega gledališča Gorana Golovka "zaradi vulgarnega žaljenja nacionalnih in verskih čustev večine hrvaških državljanov".

Frljićeva predstava Naše nasilje in vaše nasilje bo na ogled v Slovenskem mladinskem gledališču (SMG), ki je koproducent, ponovno 4., 5. in 6. maja. Iz SMG so včeraj poslali javno pismo hrvaškem ministrstvu za kulturo, v katerem so stopili v bran Frljićevi predstavi.

Kot so poudarili, "vodilni motiv predstave ni ne Hrvaška niti krščanstvo temveč odnosi Zahoda in Evrope z državami globalnega juga, odnosi, ki temeljijo na nasilju, spopadih in pohlepu".

"Sama gledališka uprizoritev je večplastno umetniško delo, eden močnejših glasov proti nasilju in hinavščini tistih, ki se dvigajo v obrambo domnevnega dostojanstva naroda in vere, obenem pa brezkompromisna vivisekcija evropskih elit", so zapisali.

Frljićeva predstava ima, poleg Ljubljane, že zasedene termine v Hamburgu, Milanu in Rimu.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-splitu-protesti-proti-frljicevi-predstavi-nase-nasilje-in-vase-nasilje