Umrla sopranistka Ada Sardo

Avtor: STA

V 88. letu starosti je včeraj, 21. aprila 2017, v Mariboru umrla sopranistka Ada Sardo, nekdanja nosilka repertoarja in prvakinja Opere SNG Maribor. Pevka, rojena v Trstu, je v mariborski Operi debitirala z vlogo Aide v istoimenski Verdijevi operi, od sezone 1957/58 do upokojitve leta 1985 pa je poustvarila več kot 30 sopranskih vlog, so sporočili iz SNG Maribor.


Foto: Freeimages

Ada Sardo je petje študirala zasebno v Trstu med letoma 1952 in 1957, na povabilo dirigenta Jakova Cipcija pa je leta 1957 prišla iz Trsta v Maribor.

Kot pevka z lepim in obsežnim glasom, kot piše Veliki slovenski biografski leksikon, je nastopala v lirskih in dramskih sopranskih vlogah zlasti italijanskega romantičnega repertoarja ter iz zakladnic francoske, ruske, češke, hrvaške in slovenske opere. Kot gostja je nastopala tudi v opernih gledališčih v Ljubljani, na Reki in v Osijeku ter na koncertih od Trsta in Gradca do Novega Sada in Skopja.

Med drugim je blestela kot Abigaila in Leonora v operah Giuseppeja Verdija Nabucco in Trubadur, Tosca v istoimenski operi Giacoma Puccinija in Maruša v operi Antonia Smareglie Istrska svatba. Bila je tudi koncertna pevka. Med drugim je nastopila v Verdijevem Rekviemu.

Žalno sejo bodo v mariborskem gledališču pripravili v sredo, 26. aprila, vpis v žalno knjigo pa bo prihodnji torek in sredo.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/umrla-sopranistka-ada-sardo