Simona Hamer bere sodobno slovensko dramo

Avtor: Simona Hamer

Simona Hamer, dramaturginja, dramatičarka in letošnja prejemnica nagrade Slavka Gruma (za dramo Razglednice ali strah je od znotraj votel, od zunaj pa ga nič ni) je s pomočjo sveže objavljenega SiGledalovega iskalnika prebrskala bazo sodobnih slovenskih besedil in se odločila, da obiskovalcem portala v branje priporoči tekst Simone Semenič mi, evropski mrliči.


Simona Hamer / Foto: Petra Hamer

Preberem kar precej dramskih tekstov in skoraj vsi me tako ali drugače nagovorijo, v vsakem lahko najdem inspiracijo in (uprizoritveni) izziv. Ko sem tako pometala prah z branj zadnjega leta ali dveh v želji izpostavitve enega samega presežnega bisera – in se trudila, zavoljo ljube politične korektnosti, začeti ta verižna branja s kom drugim – je partizanka milica potrpežljivo čakala nekje med konferansjejem, balo sena in lepo mileno, da neham »razmišljat, kakšno stališče bi zavzela do vsega skupaj« in preprosto zapišem sledeče: tekst Simone Semenič mi, evropski mrliči me je tako scela intimno in umetniško prešejkal, se me nežno dotaknil in me brezsramno oklofutal, me potopil v drek in poslal resnični svobodi naproti, da ga je enostavno treba brati. Večkrat! In vsaj še enkrat uprizoriti – ampak to je že druga zgodba ...

Ta tekst priporočam v branje zato, ker se mi zdi zanimiv z naslednjih plati.

Dr. Majo Šorli nominiram, da obiskovalcem portala SiGledal priporoči v branje tekst, ki se dotakne nje. Maja je dolgoletna članica pregleja, ki je doktorirala na temo Vloga besedila v slovenskem postdramskem gledališču (če omenim zgolj najočitnejši referenci iz njenega bogatega in raznovrstnega polja delovanja); torej oseba, ki brez težav prehaja med teorijo in prakso sodobne dramatike.

Povezava: Simona Semenič mi, evropski mrliči


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/simona-hamer-bere-sodobno-slovensko-dramo