V Cankarjevem domu začetek festivala Transgeneracije 2017

Avtor: STA

V Cankarjevem domu (CD) se bo popoldan začel festival sodobnih umetnosti mladih Transgeneracije 2017. Festival je namenjen prikazu gledališke, plesne, likovne in video ustvarjalnosti dijakov iz vse Slovenije. Izdajo bo ob 16. uri uvedlo odprtje razstave na natečaj prispelih likovnih, fotografskih in video del v veliki sprejemni dvorani CD.


Cankarjev dom / Foto: Nebojša Tejić, STA

V sklopu festivala bo danes v Gledališki dvorani Gimnazije Nova Gorica na sporedu predstava Alamut po romanu Vladimirja Bartola in v izvedbi dijakov novogoriške gimnazije. Program še enajstih plesnih in gledaliških predstav bo potekal od 10. do 14. aprila, in 18. aprila, razstava pa bo na ogled do 20. aprila.

Na razpis CD za Transgeneracije je letos prispelo več kot 100 prijav, prejeli pa so predvsem številna likovna dela. Med deli so izbirali selektorji: Matej Bogataj in Jakob Ribič (gledališke predstave), Meta Lavrič (plesne predstave), dr. Beatriz Tomšič Čerkez (likovna dela), Borut Krajnc (fotografska dela) ter Uroš Smasek in Ana Draksler (videodela).

S svojimi deli na festivalu sodelujejo Dijaški dom Ivana Cankarja, Gimnazija Bežigrad, Gimnazija Ledina, Srednja medijska in grafična šola Ljubljana, Srednja šola za oblikovanje in fotografijo, Srednja vzgojiteljska šola in gimnazija Ljubljana, Srednja zdravstvena in kemijska šola Novo mesto, Zavod Sv. Stanislava - Škofijska klasična gimnazija ter Zavod za gluhe in naglušne Ljubljana.

Festival se bo sklenil 20. aprila s podelitvijo priznanj najboljšim gledališkim in plesnim skupinam ter avtorjem izdelkov vizualnih umetnosti. V Štihovi dvorani bo sledila zaključna, glasbeno-gledališka predstava Tesla v izvedbi Janeza Dovča, so sporočili iz CD.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-cankarjevem-domu-zacetek-festivala-transgeneracije-2017