Šest kandidatov za direktorja Borštnikovega srečanja

Avtor: STA

Na razpis za novega direktorja Festivala Borštnikovo srečanje se je prijavilo šest kandidatov. Kot so povedali na ministrstvu za kulturo, je prispelo šest prijav, ostalih podatkov pa do konca postopka ne morejo posredovati.


Alja Predan / Foto: Arhiv FBS

Novega direktorja oziroma direktorico Festivala Borštnikovo srečanje je treba poiskati, ker je pred mesecem dni odstopila dosedanja umetniška direktorica Alja Predan, ki je bila na tem položaju osem let, sedanji, drugi mandat pa bi ji potekel septembra 2018.

Za to za javnost presenetljivo odločitev je navedla osebne razloge, hkrati pa priznala, da je bila v zadnjem letu tarča številnih pritiskov, še posebej jo je prizadelo poslabšanje odnosov z vodstvom Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor, ki že več kot 50 let nudi streho festivalu.

"V preteklem letu je bilo veliko nepredvidljivih situacij, nenadoma so se odnosi spremenili iz meni popolnoma neznanih razlogov, stvari so se nepredvidljivo zaostrile. Lani je tik pred začetkom festivala zaokrožilo pismo z zahtevo po mojem odstopu, zgodil se je tudi tihi bojkot domačega gledališča, ki je med festivalom odšlo na dve gostovanji v tujino," je sporočila.

Alja Predan je med drugim močno okrepila mednarodni značaj festivala in dosegla, da je festival postal samostojna organizacijska enota znotraj SNG Maribor. Ravno zaradi tega umetniškega direktorja Borštnikovega srečanja imenuje minister za kulturo, čeprav je potem ta zaposlen v SNG Maribor kot pomočnik tamkajšnjega direktorja.

Ministrstvo je razpis objavilo 10. marca, med pogoje, ki jih morajo izpolnjevati kandidati, pa med drugim navedlo najmanj visokošolsko izobrazbo umetniške ali humanistične smeri, najmanj pet let delovnih izkušenj, poznavanje gledališke in festivalske dejavnosti v nacionalnem in mednarodnem prostoru ter poznavanje poslovanja SNG Maribor.

Minister za kulturo bo izbranega kandidata imenoval za pomočnika direktorja za področje Borštnikovega srečanja za obdobje petih let.

Alji Predan se dvomesečni odpovedni rok izteče konec aprila, zato naj priprave na letošnjo edicijo festivala ne bi bile motene. Festival Borštnikovo srečanje, 52. po vrsti, bo letos med 20. in 29. oktobrom, te dni pa so začeli zbirati nominacije in prijave.

Producenti lahko do 8. maja nominirajo uprizoritve, ki so bile ali bodo premierno uprizorjene v času od 1. junija 2016 do 31. maja 2017, izbor v tekmovalni program festivala pa bo opravila selektorica Petra Vidali.

Do 1. junija zbirajo predloge nominacij za podelitev Borštnikovega prstana. Pričakujejo ženska imena, saj bo letos prstan prejela igralka. Lani si ga je nadel igralec Dare Valič.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/sest-kandidatov-za-direktorja-borstnikovega-srecanja