Kulturni bazar v CD letos namenjen kreativnemu povezovanju različnih področij

Avtor: STA

Cankarjev dom bo 30. marca gostil že tradicionalni, deveti Kulturni bazar, ki je v prvi vrsti namenjen strokovni javnosti, odprt pa je tudi za širšo. Zaenkrat je na bazarju, na katerem želijo vzpostaviti ustvarjalno izobraževalno mrežo, prijavljenih 960 strokovnih delavcev, pričakujejo pa tudi več kot 1000 otrok iz šol in vrtcev.


Kulturni bazar 2017

Kot je na novinarski konferenci povedala članica programskega odbora Kulturnega bazarja in nacionalna koordinatorica kulturno-umetnostne vzgoje na ministrstvu za kulturo Nataša Bucik, bodo osrednja tema letošnjega bazarja kreativnost, kreativno partnerstvo in kreativno povezovanje.

Za vodilo so si izbrali vzpostavljanje ustvarjalne izobraževalne mreže, ki bi spodbudila kulturni sektor z umetniki in ustvarjalci, izobraževalni sektor z vzgojitelji, učitelji, svetovalnimi delavci, knjižničarji ter druge strokovnjake k skupnemu kreativnemu partnerstvu. Po besedah Nataše Bucik si želijo na čimbolj kreativen način popestriti šolski prostor.

Poleg bogatega programa za strokovne delavce, ki obsega več kot 60 dogodkov, se bo v Cankarjevem domu predstavilo skoraj 300 kulturnih ustanov iz vse Slovenije. Na ogled bodo gledališke, glasbene, filmske in plesne predstave, namenjene predvsem mladim, ki jih bodo pospremile delavnice, strokovna predavanja in razprave.

Nada Požar Matijašič, članica programskega odbora bazarja in koordinatorica kulturno-umetnostne vzgoje na ministrstvu za izobraževanje, je med dogodki za strokovno javnost izpostavila predavanje Britanca Paula Collarda, izvršnega direktorja ustanove za kreativno učenje z naslovom Kaj je kreativno učenje in zakaj je pomembno, ter okroglo mizo na temo Kreativnih partnerstev.

Učiteljica na OŠ Šentjernej Lucija Kuntarič je spregovorila o svoji dobri izkušnji na enem izmed prejšnjih bazarjev ter povezovanju z umetniki in kulturnimi ustanovami, ki so pozneje obiskali njihovo šolo. Umetnik in pedagog Peter Kus pa je izpostavil primere dobrih praks v tujini na področju povezovanja šol in umetnikov, kot sta avstrijska povezovalna organizacija KulturKontakt in projekt Kulturni nahrbtnik, ki je zaživel na Norveškem in Hrvaškem.

Letos se je organizatorjem: ministrstvom za kulturo, za izobraževanje, znanost in šport, za zdravje, za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, za zunanje zadeve ter Zavodu RS za šolstvo, Slovenski nacionalni komisiji za Unesco in kulturnim ustanovam iz vse Slovenije pridružilo še ministrstvo za okolje in prostor.

Povezava: Program Kulturnega bazarja 2017


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/kulturni-bazar-v-cd-letos-namenjen-kreativnemu-povezovanju-razlicnih-podrocij