Umrla nekdanja vodja Borštnikovega srečanja Olga Jančar

Avtor: STA, SNG Maribor

Po dolgi bolezni je v torek umrla nekdanja direktorica Borštnikovega srečanja Olga Jančar. Nekdanja soproga pisatelja Draga Jančarja je bila po pisanju časnika Delo desetletja eden od najbolj prepoznavnih obrazov Slovenskega narodnega gledališča Maribor.


SNG Maribor / Foto: Nebojša Tejić, STA

"Odlikovala se je kot sijajna organizatorica, še posebej v obdobju, ko je bil največji festival slovenskih gledališč vsaj toliko kot kulturni in umetniški tudi družabni dogodek," so o njej zapisali v Delu.

Po poročanju Večera je bila Olga Jančar ena od "legend" festivala Borštnikovo srečanje. "Prva je bil neizpodbitno Branko Gombač, druga pa Olga, ki je bila v nekem obdobju direktorica festivala. Po smrti predsednika Rudija Šeliga in kasneje skupaj s Tonetom Partljičem."

Olga Jančar, znana tudi po svojem ekstravagantnem modnem okusu, je po poročanju Večera ostala v spominu vseh gledališčnikov kot izjemna organizatorica. "Z njeno pomočjo in smislom za družabno je srečanje postalo resnični družabni dogodek vsako jesen v mestu, ob boku Zlate lisice in kasneje Festivala Lent. Vključujoč celo modne revije v Kazinski dvorani in borštnikovske teniške turnirje. Če je Gombača leta pred tem obsedala predvsem 'družbenost' festivala, je bila Olga kraljica družabnosti."

Iz SNG Maribor so sporočili, da bo v Slovenskem narodnem gledališču Maribor žalna seja v petek, 10. marca 2017, ob 11.30 v Kazinski dvorani.  Prav tako so v avli gledališča odprli žalno knjigo. Vpis vanjo poteka do petka med 10. in 13. uro ter od 17.00 do 19.30.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/umrla-nekdanja-vodja-borstnikovega-srecanja-olga-jancar