V SSG Trst predstava po Pasolinijevem romanu Teorema

Avtor: STA

V Slovenskem stalnem gledališču (SSG) v Trstu bodo v petek premierno uprizorili predstavo Milana Markovića Matthisa Teorema, ki je nastala po motivih istoimenskega romana Pier Paola Pasolinija v režiji Sebastijana Horvata. Gre za prvo dramsko adaptacijo Pasolinijevega romana in filma v slovenskem gledališkem prostoru.


Foto: Peter Uhan

Teorema (1968) je roman, napisan kot poskus alternacije proze in verzov. Nastajal je hkrati s scenarijem za film in govori o prihodu skrivnostnega tujca v družino bogatega milanskega podjetnika. Intelektualna in spolna privlačnost tujca iztrgata družino iz zavetja ustaljenega reda. Vihar, ki ga tujec sproži, razkriva prikrito naravo vseh članov tega meščanskega mikrokozmosa, so zapisali v tržaškem gledališču.

Prvo dejanje predstave je bolj neposredno povezano z motivi Pasolinijevega romana in se dogaja v Milanu v 60. letih minulega stoletja, drugo dejanje pa je postavljeno v današnji Trst. Os predstave je refleksija o propadu krhke fasade neke dobrostoječe družbe.

Kot je dramaturg Milan Marković Matthis napisal v gledališkem listu predstave: "Živimo v svetu, v katerem je potreba meščanske družbe po ideološkem opravičevanju in zaščiti njenih temeljev v tako velikem nasprotju z realnostjo, da njene zlaganosti in samomorilskega nagnjenja ne moremo več prikrivati in je naraščajoči pritisk mogoče rešiti na le en sam način - s porajanjem fašizma."

V predstavi igrajo Vladimir Jurc, Maja Blagovič, Tadej Pišek, Sara Gorše k.g., Nikla Petruška Panizon in Jasmin Mekić k.g. Scenografijo je ustvaril Jürgen Kirner, kostume Belinda Radulovič, izvirno glasbo pa Drago Ivanuša. Za koreografijo je poskrbela Anja Bornšek. Dramaturška obdelava romana je nastala na osnovi prevoda Gašperja Maleja.

Premiero predstave bodo posvetili stoletnici rojstva Jožeta Babiča. Režiserju je posvečena tudi razstava, na ogled v foajeju parterja SSG, ki sta jo ob obletnici priredila Slovenska kinoteka in Slovenski filmski center.

Na dan premiere bodo odprli novo razstavo umetniškega kolektiva Assopuntoniente z naslovom Trieste-Ortona 693,44 km, so sporočili iz gledališča.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-ssg-trst-predstava-po-pasolinijevem-romanu-teorema