Svet SNG Maribor obravnaval letno poročilo in program dela

Avtor: SNG Maribor, STA

Svet zavoda SNG Maribor v novi sestavi je včeraj, 7. marca 2017, izrazil podporo direktorju Danilu Roškerju in potrdil letno poročilo za leto 2016.


SNG Maribor / Foto: Nebojša Tejić, STA

Svet Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor se je sestal v novi sestavi, saj je prejšnji pod vodstvom Gregorja Pivca potekel mandat. Člani Lidija Divjak Mirnik, Vlasta Drozg, Jaki Jurgec, Primož Kristan, Drago Naberšnik, Mateja Pucko in Suzana Žilič Fišer so za predsednico sveta izvolili Žilič Fišerjevo, za namestnika predsednika sveta pa Jurgca.

Glede primanjkljaja v vrednosti 156.728 evrov za tekoče leto in primanjkljaja 404.969 iz preteklih let, je Svet zadolžil vodstvo SNG Maribor, da v sodelovanju z Ministrstvom za kulturo Republike Slovenije pripravi sanacijski načrt in ga predloži do 7. aprila 2017.

Svet se je zahvalil dosedanjemu predsedniku in članom sveta za delo. Prav tako pa izrazil podporo direktorju in vsem zaposlenim za uspešno delo, kljub nezavidljivemu finančnemu stanju v instituciji ter na širšem področju kulture.

Svet je dal soglasje k predloženemu finančnemu načrtu in programu dela za leto 2017.

Prav zaradi izjemnega položaja Slovenskega narodnega gledališča Maribor kot kulturne in izobraževalne institucije na regionalni in nacionalni ravni Svet SNG Maribor verjame, da se bodo vse aktivnosti usmerile v zagotovitev ustreznih pogojev za kreativno in vrhunsko ustvarjalno delo, kot ga je SNG Maribor že dokazal.

Svet je obenem dal soglasje k predloženemu finančnemu načrtu in programu dela gledališča, ki je z združeno Dramo, Opero in Baletom in okoli 300 zaposlenimi največji javni kulturni zavod v državi, za leto 2017.

Izkazana izguba je po besedah direktorja Roškerja predvsem posledica zmanjšanega financiranja s strani ministrstva za kulturo. "Leta 2013 so nam odvzeli deset odstotkov denarja za plače in to moramo zdaj pokrivati z lastnimi sredstvi. Programska sredstva so se tudi skrčila, a kljub temu smo poslovali odlično. Prihodke smo bistveno povečali in če bi nam država dala 100-odstotne plače, SNG Maribor ne bi imel nobenih finančnih problemov," je pred dnevi povedal novinarjem.

Po poročanju časnika Večer je SNG Maribor z izgubo zaključil že leto 2013, leto kasneje pa se je pobral na noge in leto 2015 zaključil z nekaj več kot 50.000 evri dobička.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/svet-sng-maribor-obravnaval-letno-porocilo-in-program-dela