V Ljubljani, Mariboru in Novi Gorici recital Prešernove poezije

Avtor: STA

Pred Prešernovim spomenikom v Ljubljani poteka tradicionalni recital Prešernove poezije. Prireditev v organizaciji Združenja dramskih umetnikov Slovenije se je točno opoldne začela z deklamacijo Zdravljice. Za tem je predsednik združenja Gašper Tič okrcal stališče, da je kultura zgolj strošek. Ta se oblikuje samo v družbi, kjer je kulture premalo.


Foto: Arhiv ZDUS

Svoje razmišljanje o stanju kulture in položaju kulturnikov je predsednik ZDUS podal po Zdravljici, ki jo je za razliko od preteklih let namesto Aleša Valiča interpretiral Marko Simčič. "Veliko preveč govorimo o tem, veliko premalo smo sorazmerno s tem slišani," je dejal Tič.

"Časi, ko je potrebno govoriti o kulturi in jo braniti, so grdi časi. Stališče, da so kultura predvsem kulturniki, oboje pa velik strošek in težava, se oblikuje samo v družbi, kjer je kulture premalo. Vsakršne. V glavi in v srcu. Ignoranca politike do stroke vlada samo tam, kjer je kulture premalo. Pravna država in pravni red ne veljata za vse le tam, kjer je kulture premalo. Kultiviranega dialoga ni le tam, kjer je kulture premalo. Osebno okoriščanje vlada tam, kjer je kulture premalo," je poudaril Tič.

Po njegovem mnenju v družbi, kjer kulture ni premalo, ta ne velja za nepridobitno dejavnost. "Od česa le človek pridobi več. Umetnost govori sama zase. Kljub človeški in oblastniški domišljavosti je vselej preživela, ker je večja in starejša od nas vseh. Od slehernega mandata, sleherne vojne, stoletja, religije. Kot prav vsaka pesem, ki bo danes povedana," je sklenil predsednik ZDUS.

Recital Prešernove poezije si je pred 31 leti zamislil in prvič organiziral režiser Aleš Jan. Gre za eno od aktivnosti ZDUS, društva v javnem interesu, ki združuje okrog 400 članov - zaposlenih, samozaposlenih, svobodnih in upokojenih dramskih ustvarjalcev. Ti brezplačno prispevajo nastop v čast kulturnemu prazniku, največjemu slovenskemu pesniku, kot poklon meščankam in meščanom Ljubljane in vsem ljubiteljem lepe umetniške besede. "In seveda v službi ohranjanja dejstva, da smo bili Slovenci, čeprav pregovorno majhni, na področju kulture in umetnosti vselej velikani," je dodal Tič.

Že pred tem je Tič povedal, da gre za lepo gesto, zgolj v imenu njihovega poslanstva in umetnosti: "To je naše darilo ljudem in za boljši svet, ki bo mogoče kdaj kulturo spet nekoliko bolj upošteval."

Recital združi tako starejše kot mlajše kolege iz različnih gledališč, ki se sicer redkeje vidijo. Da ni vse v Ljubljani in da je dostopen čim več poslušalcem, pa so ga ob lanski 30. ponovitvi izvedli še v Mariboru in Novi Gorici. Na mariborskem Grajskem trgu in novogoriškem Bevkovem trgu tako Prešernova poezija odmeva tudi letos.

Na vse treh prizoriščih se je recital začel z Zdravljico. Med nastopajočimi igralci so tudi vrhunski dramski umetniki, ovenčani z najvišjimi državnimi priznanji. Prešernovo poezijo in slovenske gledališke umetnike je mogoče slišati tudi preko valov 3. programa nacionalnega radia.

Prireditev se je pred 31 leti pričela kot protest, kot delček borbe za slovensko kulturno avtonomijo v okviru nekdanje Jugoslavije. Nastala je kot odgovor in protest zoper namene nekdanjih politikov, da na področju nekdanje skupne države naredijo enotno kulturno ministrstvo ter tako zmanjšajo moč slovenske besede in državotvorne drže, piše na spletni strani združenja.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-ljubljani-mariboru-in-novi-gorici-recital-presernove-poezije