V Ljutomeru gledališko-filmska smer umetniške gimnazije

Avtor: STA

V Ljutomeru bodo jeseni vpisali prve dijake v gledališko-filmsko smer tamkajšnje gimnazije Franca Miklošiča. Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je dalo soglasje za vpis v novo izobraževalno smer, ki se sicer konča s splošno maturo.


Foto: Freeimages

Gimnazija Franca Miklošiča se je tako pridružila gimnazijama v Ljubljani in Novi Gorici, ki ponujata tovrstno izobraževanje. Ravnatelj Zvonko Kustec je povedal, da so veseli in ponosni, ker jim je po treh, štirih letih uspelo pripeljati takšno smer tudi vzhodno od Trojan, tako da bodo imeli tudi osnovnošolci iz severovzhodne Slovenije z inovativnim programom, ki upošteva potrebe in interese mladih 21. stoletja, enake možnosti kot vrstniki iz drugih delov države.

Argumenta, ki sta prepričala ministrstvo, sta po Kustecu tradicija in dosedanje delo na gimnaziji, saj je Ljutomer mesto prvega slovenskega filmskega zapisa in Grossmannovo mesto, kjer vsako leto poteka najodmevnejši filmski festival na Slovenskem. Šola je že zdaj z različnimi projekti, izbirnimi vsebinami in učnim programom med dijaki spodbujala umetniško ter medijsko ustvarjanje.

Kustec dodaja, da njihov namen ni "vsako leto izobraziti 25 nesrečnikov, ki bodo jokali pred Akademijo za gledališče, radio, film in televizijo, ker niso naredili sprejemnega izpita, ampak v tem programu usposobiti dijake za nastopanje, retoriko, medijske veščine, ki jih potrebuje vsak, ki javno nastopa. Program bo fantastična odskočna deska za novinarstvo, sociologijo, Fakulteto za družbene vede, za pedagoški poklic, kjer ves čas nastopaš," je še povedal sogovornik. Verjame, da bo Strokovni svet program, za katerega bomo nagovarjali mlade ne le v Pomurju, ampak tudi v Podravju, potrdil.

Program umetniške gimnazije ima v primerjavi s programom splošne gimnazije prilagojen predmetnik, ki večino ur namenja jezikoslovju, humanistiki in izbirnim strokovno-teoretičnim predmetom ter praktičnim vsebinam, novo izobraževalno smer pa bodo v Ljutomeru predstavili na informativnih dnevih 10. in 11. februarja.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-ljutomeru-gledalisko-filmska-smer-umetniske-gimnazije