Živa risanka Severni sij nova premiera KD Pripovedovalski Variete

Avtor: KD Pripovedovalski Variete

KD Pripovedovalski Variete bo v ponedeljek, 23. januarja v ljubljanskem Kinodvoru v okviru festivala Bobri premierno uprizorilo celovečerno živo risanko z naslovom Severni sij. Pred tem bo predpremiera v Mestnem kinu Ptuj, in sicer 21. januarja ob 11. uri.


Foto: Rok Kušlan

Predstava Severni sij je nastala kot nadaljevanje uspešne predstave Zverinice iz stripa, v kateri so se trije pripovedovalci, Ana Duša, Špela Frlic in Rok Kušlan prvič resno lotili pripovedovanja ob animaciji. V Severnem siju so k sodelovanju povabili ilustratorja, striparja in animatorja Mateja Lavrenčiča, pomemben del ekipe pa ostaja violinistka in avtorica glasbe Jelena Ždrale.

Severni sij temelji na treh skandinavskih ljudskih zgodbah z znanimi in manj znanimi motivi; v prvi srečamo reveža, ki od Hudiča dobi čudežni mlinček, prav tistega, ki namelje vse, kar si človek želi; v drugi se fant bori za roko labodice, katere oče je vodni kralj; v tretji mlad fant, ki ga kot otroka ugrabijo orli, postane vodja jate in na krilih orlovskih bratov reši kraljično iz trolskega gradu. Zgodbe prikazujejo svet “tam na severu”, njegove svetle in temne plati, bajeslovna bitja in ljudi, ki v borbi z njimi iščejo svoje mesto na tem svetu.

Ana Duša, Špela Frlic in Rok Kušlan so se prvič srečali v pripovedovalskim kolektivu Za dva groša fantazije, ki je med letoma 2002 in 2012 deloval v okviru ljubljanskega Radia Študent. Kasneje so svoje pripovedovalske poti združevali v okviru organizacije Pripovedovalski Variete, ki je bila leta 2010 ustanovljena z namenom promocije in razvoja sodobnega pripovedovanja v Sloveniji in širše.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/ziva-risanka-severni-sij-nova-premiera-kd-pripovedovalski-variete