Društvo baletnikov objavilo razpis za nagrado Lydie Wisiakove

Avtor: STA

Društvo baletnih umetnikov Slovenije (DBUS) je objavilo razpis za nagrade za življenjsko delo ter za umetniške in strokovne presežke na področju baletne umetnosti v letu 2016, poimenovane po baletni umetnici Lydii Wisiakovi. Razpis za nagrade Lydie Wisiakove 2017 je odprt do vključno 30. januarja.


Foto: Pixabay

Kandidate za nagrade Lydie Wisiakove, skupaj z utemeljitvijo, predlagajo tako fizične kot pravne osebe. Predlagajo lahko baletne umetnike oziroma posameznike in pravne osebe, ki so se s svojim vseživljenjskim delovanjem za vselej zapisali v zgodovino slovenske baletne umetnosti, ki so v letu 2016 dosegli pomembne umetniške presežke v baletni umetnosti ali pa so s svojim delom pomembno zaznamovali baletno dogajanje v Sloveniji v obdobju zadnjih treh let.

Društvo bo v letu 2017 v sodelovanju z ljubljansko operno in baletno hišo in Slovenskim narodnim gledališčem Maribor podelilo do eno nagrado za življenjsko delo ter do največ tri nagrade Lydie Wisiakove za pomembne umetniške dosežke na področju baletne umetnosti, so sporočili iz DBUS.

Lani je društvo nagrado za življenjsko delo podelilo baletnemu umetniku Mojmirju Lasanu, nagrado za posebne umetniške dosežke pa sta prejela Kenta Yamamoto in Yuya Omaki.

Nagrade Lydie Wisiakove DBUS kot krovna organizacija s področja slovenske baletne umetnosti vsakoletno podeljuje od leta 1997. Nagrade predstavljajo najvišje strokovno priznanje za plesne dosežke s področja baletne umetnosti v Sloveniji.

Društvo sicer vsake tri leta podeljuje tudi strokovne nagrade Pia in Pino Mlakar za izjemne koreografske stvaritve, občasno pa tudi posebna priznanja. Lani je nagrado Pia in Pino Mlakar prejel Edward Clug.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/drustvo-baletnikov-objavilo-razpis-za-nagrado-lydie-wisiakove