Z Živalskimi novicami v novogoriškem gledališču nagovarjajo otroke

Avtor: STA

V SNG Nova Gorica bo v sredo novogoriška premiera krstne uprizoritve predstave Živalske novice, ki jo je po literarni predlogi Primoža Suhodolčana kot režiserka in avtorica dramatizacije na oder postavila Ajda Valcl. Predstava o dečku Primožu, ki se z živalmi vedno znova zapleta v zabavne peripetije, je namenjena prvi triadi osnovne šole.


Foto: Jaka Varmuž

V predstavi je uprizorjenih pet kratkih zgodb, akcijskih komedij, v katerih se deček bori proti muham, kravi, ovci, racaku in papagaju, ki imajo človeške lastnosti.

"Otroci se ob ogledu predstave identificirajo z glavnim junakom, ki je ob tem, da ga živali postavljajo v take in drugačne situacije, popolnoma normalen otrok," je na današnji predstavitvi povedala direktorica Gledališča Koper Katja Pegan. Predstava, ki je nastala v koprodukciji novogoriškega in koprskega gledališča, je namreč koprsko premiero doživela 1. oktobra.

V Gledališču Koper so sicer predstavo Živalske novice že igrali leta 2000, vendar so bile tedaj izbrane drugačne zgodbe, ki jih je režiral Miha Trefalt.

Režiserka Ajda Valcl je pred novogoriško premiero povedala, da je iz treh Suhodolčanovih knjig izbrala tiste zgodbe, ki so se ji zdele najbolj uprizorljive, deček pa skozi ta srečanja z živalmi vstopa v svet odraslosti.

Igralec Andrej Zalesjak, ki igra dečka Primoža, je povedal, da mu ni bilo težko "stopiti v čevlje desetletnega dečka", saj je to vlogo sprejel kot vse druge. Po besedah Peganove pa naj bi bila ta vloga zanj več kot primerna.

Poleg Zalesjaka bodo na odru še Medea Novak iz SNG Nova Gorica ter Igor Štamulak in Gorazd Žilavec (Rok Matek) iz koprskega gledališča.

Avtor glasbe je Mirko Vuksanovič, za sceno je poskrbel Marco Juratovec, kostume pa je oblikoval Andrej Vrhovnik.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/z-zivalskimi-novicami-v-novogoriskem-gledaliscu-nagovarjajo-otroke