Bogata serija mednarodnih gostovanj Drame, Opere in Baleta SNG Maribor v letu 2017

Avtor: SNG Maribor

V letu 2017 se bo Slovensko narodno gledališče Maribor – Drama, Opera, Balet – odpravilo na serijo pomembnih mednarodnih gostovanj s široko paleto uprizoritev različnih žanrov, ki jih bodo predstavili gledalcem v prestižnih gledališčih in na najpomembnejših festivalih po Evropi in v Latinski Ameriki.


Labodje jezero / Foto: Tiberiu Marta

Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor začenja serijo gostovanj zdaj že tradicionalno v Italiji, kjer bodo znameniti balet Petra Iljiča Čajkovskega Labodje jezero v koreografiji Valerija Kovtuna po Mariusu Petipaju in Levu Ivanovu uprizorili 8. januarja v gledališču Teatro municipale v Piacenzi, dva dni kasneje, 10. januarja, pa še v gledališču Teatro Comunale Luciano Pavaroti v Modeni.

Sledi gostovanje z baletom Peer Gynt v koreografiji Edwarda Cluga, ki bo 21. januarja v Narodnem gledališču Brno na Češkem, 10. aprila pa v Budimpešti na Madžarskem.

Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor s hommagem Tomažu Pandurju Brezmadežna/Immaculata po romanu Colma Tóibína Marijin testament začenja gostovanja v Madridu v Španiji, kjer bo uprizoritev v rednem programu v gledališču Teatro Español na sporedu 10., 11. in 12. februarja. Maja bo uprizoritev v Skopju odigrana v sklopu Macedonia National Theatre Festa ter na festivalu v Brnu, oktobra pa bo na sporedu 45. mednarodnega festivala Cervantino v Guanajuatu v Mehiki, najbolj znanega kulturnega in umetniškega dogodka v Latinski Ameriki, ki je hkrati tudi eden najbolj emblematičnih festivalov na svetu. Leto kasneje se obeta še gostovanje na iberoameriškem gledališkem festivalu v Bogoti v Kolumbiji ter v Buenos Airesu v Argentini.

Na Hrvaškem bo Drama SNG Maribor s komično dramo o partnerskih odnosih Razlogi za srečo v režiji Mateje Kokol gostovala v INK Pula, z glasbeno komedijo o operni divi brez posluha Petra Quilterja Glorious! v režiji Krešimirja Dolenčića v satiričnem gledališču Kerempuh v Zagrebu, s poetično dramo z groteskno-karnevalskim navdihom Gregorja Strniše Ljudožerci v režiji Ivice Buljana v HNK Zagreb, z Evripidovo Medejo v režiji Oliverja Frljića pa v ZeKaeM – Zagrebačkem kazalištu mladih.

Z baletom Mikisa Theodorakisa Grk Zorba v koreografiji Lorce Massina bo Opera in Balet SNG Maribor 7. in 8. julija gostovala na festivalu Opera in Piazza Giuseppe di Stefano v italijanskem Oderzu.

Baletni trojček Carmen – Favn – Bolero pa bo gostoval na 68. Dubrovniških poletnih igrah 14., 15. in 16. julija.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/bogata-serija-mednarodnih-gostovanj-drame-opere-in-baleta-sng-maribor-v-letu-2017